4 ok, amiért nem bírjuk az iskolai ünnepeket

Az iskolai ünnepségek alatt legalább nem kellett órán ülni, akadt viszont számos más hátrányuk. Mi mégis évente több alkalommal végigszenvedtük ugyanazt a felhajtást.

Ha azt vesszük, hogy egy átlagos évnyitót vagy évzárót nem lehetett másfél óra alatt megúszni, akkor évente cirka 3 órát kapunk ezekre a fontos eseményekre. Ha 12 évet töltöttünk a közoktatásban, ez azonnal 36 órára rúg, és akkor még nem is számoltuk az egyéb ünnepélyeket. Jobb bele sem gondolni, hogy ebbe a több napnyi időbe mennyi Simsezés, Nickelodeon nézés és más játék fért volna bele, ha gyerekként szabadon választhattunk volna.

Órákig kell állni a tűző napon

Ugye, mindenkinek meg van az élmény, hogy egy, már meglehetősen forró június közepi napon állunk a betonon, az összes (kb. 200) kitűnő bizonyítványú iskolatársunk nevét olvassa fel az igazgató, és alólunk lassan kicsúszik a talaj, mert olyan melegünk van? Persze lehet, hogy csak mi, gyengék ájultunk el. Visszatekintve, akkor is érthetetlen, hogy miért kellett az egész iskolának meghallgatnia, kinek az anyukája volt a legaktívabb a Szülői Munkaközösségben.

A legelső évnyitó még mindenki számára különleges.Fotó / Mediaworks

Mindig ugyanaz a műsor

Sajnos tizenkettő, közoktatásban eltöltött év folyamán rá kell ébrednünk, hogy ugyanarra a három iskolai megemlékező műsorra nem sok variáció létezik. Aki nagyon kreatívan tud szavalni, az sem tudja a Nemzeti dalt lényegesen új megvilágításba helyezni. Természetesen fontos a nemzet hősei előtt tisztelegni, de az évente gyakorlatilag ismétlődő műsorok előadása, valószínűleg nem a legjobb módszer a fiatalok érdeklődésének felkeltésére.

Az ünneplő ruha

Elfacsarodott a szívünk, amikor megláttuk, hogy anyukánk reggelre kikészítette a műszálasnál műszálasabb ünnepi ruhadarabokat. Ki emlékszik azokra, a kislányokra aggatott blúzokra, amiknek a csipkés gallérján margaréták voltak? Szerencsére felsőben és gimiben már magunknak intéztük a ruhaválasztást, így amennyire csak lehetett, el tudtuk kerülni a viszketést egy kevésbé kopott fekete farmer segítségével.

Végtelen beszédek

Ha azt vesszük, hogy az igazgatók is pedagógusok, végképp nem értjük, hogy miért gondolták, jó ötlet végtelen hosszúságúnak tűnő, Homérosz-idézetekkel tűzdelt beszédeket előadni a fiatal hallgatóságnak, akik valószínüleg a harmadik percben merültek teljes bambulásba.