Emelt szintű érettségi? Íme a lista, melyik szakra mi a követelmény

A felvételi eljárás önmagában is stresszes, az pedig igencsak bosszantó, amikor valamilyen információ híján csúszik el az ember bizonyos szakokat illetően. Érdemes tudatosan megtervezni, hogy mire fogod fordítani a figyelmed a tanév során, ehhez viszont elengedhetetlen tudni, hogy mik a követelményei a választott szaknak. Ebből a cikkből megtudhatod!

Azt már tudjuk, hogy az emelt érettségit nem lehet megúszni, azonban a mennyisége, illetve, hogy milyen tantárgyból követelmény az adott szakra való felvételhez, szakról-szakra változhat. Első lépésként a számodra vonzó szakokat kell kiválasztanod, majd megnézned, hogy általános vagy egyedi követelményeik vannak-e a felvételi feltételeik között.

Érdemes tudatosan megtervezni, hogy mire fogod fordítani a figyelmed a tanév során, ehhez viszont elengedhetetlen tudni, hogy mik a követelményei a választott szaknak.Fotó / Pexels / George Milton

Akkor miből is kell emelt érettségi?

Ha a felvételi feltétel általános, akkor egy emelt szintű érettségire lesz szükséged, a tantárgy pedig nincs meghatározva. Számos gazdaságtudományi szakhoz általános követelmények tartoznak, azonban itt is vannak kivételek, ugyanis, ha az alkalmazott közgazdaságtan, vagy gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés szak lenne a célod, akkor matek emeltre lesz szükséged.

Van, ahol kettő emelt is kell

Hasonló a helyzet bizonyos bölcsészettudományi szakokkal, kifejezetten a nyelvi területekkel, ahol adott, miből várják az emeltet. Vannak azonban szakok, ahol idegen nyelvi érettségiből csak egy választható a pontszámításhoz, erre fokozottan figyelj!

Vannak olyan szakok is, ahova kettő emeltre is szükséged lesz, ilyen például az állatorvosi, ahova biosz és kémia is követelmény. A teljes listát a különböző szakok követelményeiről a Felvi.hu közleményében találod meg.

Ha gyakorolnál, az UniLife-on és a SuliLife-on is találsz témába vágó kvízeket, teszteket, amikkel közelebb kerülhetsz az áhított szakhoz.

Sikeres felkészülést kívánunk!