Hogy jobban megismerd önmagad: Filozófia a középiskolában, nem korai elkezdeni

A filozófia sokszor elvont, megfoghatatlan és haszontalan témának van beállítva, holott mi sem állhatna távolabb az igazságtól. Már középiskola alatt is sokat tanulhatsz belőle, és segíthet a saját gondolataid, érzéseid megértésében is.

Természetesen nem mindenkit kell érdekeljen a filozófia középiskolásként. A filozófia nem egy nélkülözhetetlen tudás, aminek a hiánya tragikus, hanem inkább egy több ezer évet átívelő közös eszmecsere, amiben a saját gondolataid vetheted össze a múlt és jelen embereiével.

Miért foglalkozz a filozófiával?

Ne azért, hogy lenyűgözz másokat, vagy hasznot húzz belőle, mert egyikre sem jó. Inkább kezdj el gördeszkázni vagy tanulj gazdaságtudományt, ha az előbbiekre vágysz.

A filozófiával magadért foglalkozol, hogy megértsd, hogyan gondolkodtak azok az emberek, akikről töri órán tanultál, mi változott azóta a világban, és mi elképzelhetetlen ma már számodra, abból, amit akkor gondoltak. Esetleg mik azok, amik azóta sem változtak, milyen jóslatok váltak valóra a múlt elméleteiből, és melyek azok a témák, amelyek ma igazán fontosak.

A filozófia nem egy nélkülözhetetlen tudás, aminek a hiánya tragikus, hanem inkább egy több ezer évet átívelő közös eszmecsereFotó / Shutterstock

Ajtó az önismerethez

A filozófia összehasonlító oldala az, ami miatt segít a saját gondolataid megértésében és felépítésében. Hiába vagy fiatal, már van egy képed a világról, és ez nem ér kevesebbet annál, amit Ciceró, Rousseau vagy bárki más leírt!

Azzal, hogy összehasonlítod mások jól felépített gondolatmeneteivel a sajátod, te is összegzed azt, ami a fejedben kavarog, és értelmes egésszé alakítod. Rájöhetsz arra is, hogy milyen eddigi tapasztalatok határozzák meg a világnézeted, és hogy lehet néha önmagadnak mondasz ellent.

Filozófiát tanulni?

A filozófia azért is üdítő, mert nem úgy tanulod, ahogy minden mást a középiskolában, hanem tapasztalati úton, magolás nélkül. Az olvasás és beszélgetés az, amitől fejlődik a tudásod, és itt nincsen abszolút helyes válasz. Te és a filozófia is folyamatosan változtok, alkalmazkodtok a mindenkit körülvevő világhoz, mert ami ma helyes, holnapra már lehet helytelen lesz.

A filozófia abban segít, hogy mindezek ellenére, legyen egy átgondolt válaszod az élet kérdéseire, amit te magad fogalmazol meg, illetve abban, hogy megtanuld belátni azt, ha valamit rosszul hittél. Hiszen még a legnagyobb filozófusok is rengetegszer tévednek, garantált, hogy te is fogsz, és ezzel nincs is semmi baj.