Jár vagy nem jár? Minden, amit a családi pótlékról tudnod kell

Nem túl nagy összeg, de több a semminél. Azt hitted már nem veheted igénybe? Ellenőrizd le, hogy biztos ne maradj le róla! A legfontosabb infók a családi pótlékról egy helyen.

Mi a családi pótlék?

A juttatás, amit családi pótléknak nevezünk, valójában két támogatást takar. Az első a nevelési ellátás, ami a gyermek születésétől az iskolakötelezettségig jár, vagyis 6 éves korig. A másik, ami ettől kezdve 20 éves korig jár, ha a gyermek köznevelési intézményben tanul, ezt iskoláztatási támogatásnak nevezzük.

Ki jogosult a családi pótlékra?

Összefoglalva mindkét juttatás esetében az a jogosult, aki a gyermekről gondoskodik. A teljesség igénye nélkül (a pontos listát a Magyar Államkincstár oldalán olvashatod el) ez például a vér szerinti szülő, aki a gyermeket saját háztartásában neveli, a vele együtt élő házastárs, az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni és az erre irányuló eljárás már folyamatban van, nevelőszülő, gyám, stb...

Fotó / 123RF

Igényelheted saját magadnak?

Amennyiben a tankötelezettséged már megszűnt, de tovább folytatod a tanulmányaidat egy köznevelési intézményben, az iskoláztatási ellátást saját jogon is igényelheted, amennyiben további feltételek teljesülnek, például a szülők elhunytak, nem élsz a szüleiddel egy háztartásban, stb... A teljes felsorolás szintén elérhető az Államkincstár oldalán.

Jár annak, aki egyetemista?

A válasz röviden az, hogy sajnos nem, mivel az iskoláztatási támogatásnak feltétele, hogy a tanuló köznevelési intézményben tanuljon. Van azonban annyi pozitívum, hogy mivel a felsőoktatásban tanuló fiatal is eltartottnak minősül, ha vannak testvérei, akkor a szülőknek magasabb összeg jár a többiek után. Jelenleg 12 200 és 25 900 forint között mozog az összeg.