Vedd komolyan a tizenegyediket is, mert a felvételid múlhat rajta!

Lehet, hogy nem ebben a tanévben fogsz érettségizni, de ez nem ok arra, hogy figyelmen kívül hagyd a tanulmányaidat, mert a tizenegyedik év végi jegyeid sokat nyomhatnak a latba, amikor jelentkezel a felsőoktatásba.

„Nem tudjátok, mit beszéltek, én úgyis duplázni fogok a felvételin" – gondolod most magadban, miután a bevezetőt olvastad, de adj egy esélyt, hogy meggyőzhessünk arról, miért ne add fel teljesen azt, hogy jó jegyeid legyenek tizenegyedikben.

A felvételi során legfeljebb 500 pontot érhetsz el, amit kétféleképpen számolhatnak össze neked. Fontos megjegyeznünk, hogy ezt nem neked kell kiválasztani, hanem automatikusan a neked kedvezőbb módszert fogja választani a rendszer.

Pontszámok duplázása, a tudatosak módszere

Az egyik a fent említett duplázás, amit a választott szakhoz szükséges két tárgy érettségi pontjainak kétszereséből és a többletpontjaidból számolnak ki. Előbbi összesen 400, utóbbi 100 pont lehet legfeljebb. Jellemzően ezzel terveznek a céltudatosan készülők, mert így háttérbe szoríthatják a számukra kevésbé fontos tantárgyakat.

Például, ha valaki mérnöknek készül, elég, ha jól sikerül az emelt matek és középszintű fizika vizsgája, mert csak ezeket fogják figyelembe venni neki.

A másik módszer: matekozós

A másik képlet 200 tanulmányi pontból, 200 érettségi pontból és a 100 többletpontból tevődik össze. A tanulmányi pontok felét (100-at) a középiskolai eredményeidből számolják ki, úgy, hogy az utolsó két év végi jegyeid összeadják az öt fő tantárgyból és megkétszerezik.

Az öt tárgy a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem, egy választott idegen nyelv és egy választott természettudományi tárgy.

Lehet, hogy nem ebben a tanévben fogsz érettségizni, de ez nem ok arra, hogy figyelmen kívül hagyd a tanulmányaidat!Fotó / 123RF

Utóbbi kettő csak olyan lehet, amit legalább két évig tanultál (hiszen a legutolsó két év eredménye kell). Ha nem tanultál természettudományos tárgyat két évig, akkor két darab egy évig tanult tárgy év végi jegyeivel fognak számolni (például egy év kémia és egy év fizika). Magyarból pedig a nyelvtan és irodalom jegyeid év végi átlagait fogják alapul venni.

Soha nem tudhatod, mit hoz az élet

Tehát a második egy sokkal kiegyensúlyozottabb pontszámítási képlet, aminek lehetőségét soha nem szabad kizárni. Hiszen megeshet az a kellemetlen helyzet, hogy rosszul sikerül az az érettségid, amit duplázni akartál. Ilyenkor, ha csak erre építettél, bukhatod a jó pontokat, viszont egy erősebb bizonyítvány könnyen kihúzhat a csávából!

Hidd el, nem a levegőbe beszélünk, ennek a cikknek az írójával is ez történt. Szóval ne dőlj hátra az utolsó előtti évedben sem, hanem alapozz meg magadnak egy erős B-tervet!