Váltanál, de nem tudod, hogyan kezdj bele? Megmutatjuk, hogyan jelentkezhetsz át egyik középiskolából a másikba!

Nem ritka eset az, hogy egy középiskolás diák fejében megfogalmazódik a gondolat, miszerint szeretne iskolát váltani. Ennek több oka lehet, nincs megelégedve az iskola típusával vagy a közeggel. Az átjelentkezés folyamatában ez viszont nem játszik túl nagy szerepet. Ha te is fontolgatod a váltást, mutatjuk, mit kell tenned!

Átvételre a egész tanévben megvan a lehetőség, annak szempontjait és feltételeit pedig a fogadó intézmény igazgatója határozza meg, ezért ez esetenként eltérhet. A papírmunka elvégzése viszont rád (és a szüleidre) hárul, ebben segítünk most.

A legrövidebb út az egyenes

Az egyik, és talán leggyakoribb opció nem lenne más, minthogy a KIFIR-en (Középfokú felvételi információs rendszeren) belül leadod a jelentkezési és a tanulói adatlapodat. Ezt az elektronikus adatlapkitöltő program egyéni jelentkezők részére létrehozott felületén tudod megtenni, majd pedig ezt kinyomtatva el kell juttatni a választott intézménybe és az Oktatási Hivatalba is.

Extra követelmények

Előfordulhat olyan is, hogy az igazgató a KIFIR rendszerén kívül, egyéni követelményekkel kívánja megoldani az átvételt. Ez leginkább abban az esetben fordul elő, ha például egy szakgimnáziumból jelentkezel gimnáziumba, vagy akár egy általános gimnáziumi képzésről nyelvi osztályba. Ilyenkor különbözeti vizsgák, nyelvi felmérő tesztek kerülnek kiírásra, a jelentkezésed elfogadása vagy elutasítása pedig ezek alapján történik meg.

Az igazgató úgy is határozhat, hogy az új jelentkezőkkel együtt neked is részt kell venned a középfokú felvételi eljárásbanFotó / 123RF

Az igazgató úgy is határozhat, hogy az új jelentkezőkkel együtt neked is részt kell venned a középfokú felvételi eljárásban, ahol írásban (és bizonyos tanulmányi területek esetében szóban is) számot kell adnod a tudásodról. Erre általában február-március környékén szokott sor kerülni.

Fontos információk az érettségiről

Nem árt észben tartanod, hogy a középiskola befejeztével az érettségi vizsgát az adott oktatási formára vonatkozó szabályok szerint kell teljesítened. Ezzel 9. osztályban még nincs túl nagy probléma, az idő előrehaladtával, viszont jobban oda kell erre figyelni, hiszen az érettségi napján sajnos senkit nem hat meg az a magyarázat, hogy csak fél éve váltottál iskolát.