Nem is olyan bonyolult: Így igényelj új diákigazolványt általános vagy középiskolában

Új suliban kezdted a tanévet? Esetleg elveszett vagy eltört a korábbi diákigazolványod? Ha rosszul vagy az adminisztráció útvesztőitől, mutatjuk mit kell tenned.

Első lépés: Töltsd ki a NEK adatlapot

A diákigazolvány beszerzésének első lépése a NEK adatlap igénylése, amihez el kell menned a legközelebbi okmányirodába vagy kormányablakba. Ennek nincs díja, csak felveszik a fényképedet és az aláírásodat. Érdemes előre időpontot foglalni, hogy a lehető legkönnyebben menjen a dolog. Ne feledd magaddal vinni a személyigazolványodat és lakcímkártyádat! Ha ez az adatlap megvan, akkor kapsz egy NEK azonosítót. A lapot érdemes jól eltenni, mert öt évig felhasználható, ha újra igénylésre kerülne a sor.

A diákigazolvány beszerzésének első lépése a NEK adatlap igényléseFotó / Twitter

Második lépés: Add le az iskolában az igénylést

Ha még kiskorú vagy, akkor a törvényes képviselődnek, ha már nem, akkor neked kell az iskolában jelezned, hogy diákot szeretnél, mert az igazolvány kiállításának a folyamatát az iskola indítja el. Ehhez kell majd a korábban beszerzett NEK azonosító és a lakcímkártyád is.

Harmadik lépés: Kérj ideiglenes diákigazolványt

Általában nem tart túl sokáig, amíg az új kártya megérkezik, de ha sürgős számodra a dolog, akkor kérj ideiglenes diákot az iskolában, amivel ugyanúgy intézheted a diákbérlet vásárlást és más kedvezményeket, mint a kártyával. A gyártó postán eljuttatja a kész plasztik kártyát az iskolába, ahol az általában a titkárságon vehető át.