Különórák: Hasznos vagy pénzkidobás?

Rengetegen járunk különórákra különböző célzattal. Néha szülői kényszerre ugyan, de előfordul, hogy épp ellenkezőleg: a tanulási vágy és jó jegy vezérel bennünket. Mi a megfelelő motiváció? Cikkünkből kiderül!

A különórákkal néha nem könnyű. Ez tény és való. Hiszen különböző célzattal és hajtóerővel veszünk igénybe külső segítséget. Van amikor szükséges? Van amikor pénzkidobás? Persze, ezekre a kérdésekre mind igen a válasz, most megnézzük miért is.

Az összhang az egyik legfontosabb

Lehet elsőre nem ez ugrik be, ha arra gondoltok kell egy profi angol tanár vagy egy jó edző. Mégis nagyon sokat számít, hogy mennyire jöttök ki egymással. Főként, ha nem csak egy-egy alkalmas találkozókról van szó, hanem például egy hosszas nyelvvizsga vagy érettségi felkészülésről. Ha nem szimpatikus az oktató, akkor hiába minden, nem fogtok nagyon szívesen járni az órákra. Esetleg többször le is mondjátok az alkalmat, mert egyszerűen vannak olyan napok, amikor nem olyan könnyű elviselni egy esetlegesen nehéz természetű embert. Még rosszabb, ha lekezelő vagy egyenesen bántó stílusban beszél hozzátok, és nem a motiváló értelemben. Ne hagyjátok magatokat! Ilyenkor keressetek mást és mondjátok meg otthon a szüleiteknek, mi a gond. Meg fogják érteni, hiszen nekik is a ti jólétetetek az első!

Néha csak egyszerűen szükségünk van rá

Vannak azonban olyan esetek is, amikor csakis egy elérhető tanár van a témában. Például latin oktatót nem mindenhol találni, de az egyetemen vagy az egyes szakképzéseken is vannak olyan tárgyak, amelyekre kifejezetten nehéz egyáltalán találni valakit, aki tud segíteni. Ilyenkor el kell viselni, bármilyen is az adott személy, annak érdekében, hogy átmenjetek a tárgyon és megértsétek az anyagot. Mivel sajnos nem mindig tanítanak meg minket rendesen az iskolában, de az is lehet, hogy a tempó túl gyors, amit diktálnak. Azzal pedig nincs semmi gond, ha nem születtetek zseninek. Nem lehet mindenki tökéletes!

Szülői kényszer

Biztosan volt már olyan élményetek, amikor olyan különórára kellett járnotok, amit egyenesen utáltatok. Most nem a tanár személyéről, hanem magáról a témáról van szó. Ha nem szeretnétek a suli mellett francia vagy zongoraórát venni, hiszen így is elég energiát vesz igénybe a tanulás, akkor szóljatok otthon! Néha szükségünk van egy kis lazításra is. Sőt, ha nem pihentek, ki fogtok merülni egy idő után. Ez pedig sohasem vezet jóra, sőt akár betegséget is okozhat.

Forrás: Shutterstock

Mást is választhattok

Ha viszont úgy gondoljátok, tele vagytok életenergiával, csak éppen nem jön be az, amire épp jártok, akkor is tenni kell valamit! Meg lehet tárgyalni a szülőkkel, sőt mi több nagyonis érdemes. Hiszen lehet egy rajzórában, esetleg egy sporttevékenységben sokkal jobban ki tudnátok teljesedni. Még valami: szóljatok minél előbb! Ne hagyjuk, hogy feleslegesen olyanra menjen el a pénz és az idő, ami nem is szolgál benneteket.

Értékeljétek, amit kaptok

Tudjuk nagyon klisés ez a szöveg, de nagy igazságot rejt magában. Példának okáért a második nyelv tanulása nagyon nyögvenyelős lehet, de szükségetek lesz rá az életben. Így nem ildomos elhanyagolni, főként ha megadatott a korrepetáció lehetősége számotokra. Ne szalasszátok el, amit kaptatok! Tudjátok, ha az élet citromot ad, készíts limonádét! Nem tudhatjátok mikor jön majd még jól. Ki tudja lehet a jövendőbelitek családjával vagy kollégáival tudtok majd elbeszélgetni ezen a nyelven vagy ebben a témában. Az pedig mindig jól jön.

Ha spórolni kell a pénzzel

Az előző témához kapcsolódóan. Tudjuk, nem mindenki engedheti meg magának a különórákat. De az is lehet, hogy nagy áldozatok árán tudtok csak ilyen lehetőséghez jutni. Ilyenkor még nagyobb jelentősége van az őszinteségnek. Ha feleslegesnek érzitek a különórát, inkább szóljatok otthon. Nagyra fogják értékelni! Elmehettek abból a pénzből egy kiruccanásra a családdal, vagy spórolásra ösztönözhetitek szüleiteket, így esetleg egy kategóriával jobb laptopot kaphattok majd karácsonyra. Persze ez csak egy példa, gondolkozzatok kreatívan ezen a területen is.

Forrás: Shutterstock

Kérjetek segítséget az osztálytársaktól

A legtöbbször egy iskolai barát tud a legtöbbet segíteni. Hiszen ő is azt tanulja, amit ti. Éppen azokkal a problémákkal küzd és nem lesz kínai sem nagy valószínűséggel, amit magyaráz. A másik előnye, hogy ingyen van. Az már az érme másik oldala, miszerint ezt illik viszonozni minimum egy kis szívességgel vagy aprósággal. A csoki mindig jó ötlet, de vigyázzatok arra, milyen ételérzékenységgel küzd a megajándékozott. Egy cukorbetegnek inkább mást adjatok.

Nemcsak a tanár tehet javaslatokat

Ne hagyjátok teljesen az oktató irányítása alatt tartani magatokat. Amennyiben van építő javaslatotok, nyugodtan osszátok meg vele. Nagy valószínűséggel csak örülni fognak, hogy így jobban megy majd a közös munka. Lehet ez túl erős megfogalmazás, de mégiscsak ti vagy a szüleitek fizettek, és nekik ezért cserébe a tőlük telhető legjobbat kell nyújtaniuk számotokra. Nekik ez a feladatuk, ennyi az egész. Természetesen ezt is kellő alázattal adjátok elő! Ha pedig úgy érzitek nem befogadó típussal álltok szemben, akkor inkább előtte konzultáljatok erről mással, legfőképp a szüleitekkel. Mert nem szégyen velük beszélni!

A cikk fő mondanivalója tán a merj kommunikálni hozzáállás. Ugyanis az ilyen kölcsönös tiszteleten alapuló eszmecserék rendkívül sokat dobnak az emberi kapcsolatokon!