Waldorf-iskola testközelből: Soha nem kell felelni és jegyek sincsenek nyolcadikig?

Flóra a Fészek Waldorf Általános Iskolába járt 15 évig. Most elmesélte, hogy milyen a többség számára ismeretlen, mondhatni alternatív módszerekkel tanulni, és mit adott neki ez a háttér.

Igaz a pletyka, hogy általánosban csak játszani kell?

Nem, de bárcsak igaz lenne, mert ez a gyerekek dolga. Kellett viszont forma rajzot tanulnunk és sok olyan játékot és közösségi tevékenységet végezni gyerekként, ami komplex módon fejlesztette a készségeinket, mint a finommotoros mozgásunkat, beszédkészségünket és mozgáskultúránkat.

A Waldorfban a játékok és közösségi tevékenységek fejlesztik a gyerekek készségeit.Fotó / AFP

Milyen élmény volt odajárni?

Jó élmény volt, szerettem iskolába járni. Mindig motivált, hogy tanuljak és sok olyan gyakorlati tudásom van, amit ott tanultam meg és még mindig használom. Például ott tanultam meg varrni, fát faragni vagy felrakni egy polcot, ha kell. Ott szerettem meg a nyelveket, és most nyelvész szakra járok.

Milyen volt nyelveket tanulni?

Első osztálytól két nyelvet tanultunk, sok játékkal, énekkel, mondókával, főleg alsóban. Nagyobb korunkban voltak nyelvi epochák, amikor csak azt az egy tárgyat tanultuk az adott idősávban, és voltak projekt hetek, amikor lehetett nyelvet választani és egy témában elmélyülni. Én például Orwell Állatfarmjával foglalkoztam angolul egy hétig.

Te tudod, hogy mit jelent az epocha?Fotó / AFP

Mi az az epocha?

Görög eredetű szó, időszakot jelent. Azokat a tárgyakat, amelyek összetartoznak, például kémia, biológia, tömbösítve tanultuk délelőtti idősávokban, mert akkor fog legjobban az agyunk. Nagyjából három órában csak ezzel foglalkoztunk három hétig, és ez alatt megtanultuk az éves anyagot. Kilencedik osztályban például az anatómiát pár hét alatt középiskolai szinten átvettük, és a következő évben erre építettünk. Egy adott tárgycsoportból, ha érettségi tárgy volt, évente két epocha volt.

Milyen számonkérés van, amire osztályzatot kaptok?

Sosem feleltünk, nyolcadikig jegyeink sem voltak, de ötödiktől százalékos eredményeket kaptunk a dolgozatainkra. Egy waldorfos diák életében a legnagyobb esemény a nyolcadikos és tizenkettedikes éves munka és a színdarabok, amik osztályos projektek voltak. Az éves munka egy kutatás, amit egyedül végeznek a diákok, és a témát is magának választja a diák. Először kitűzi a témáját, a húgom például a henna kultúrát választotta. Azután utánajár a témának, célokat tűz ki és megvalósítja. Ha például a főzés az, akkor főzni fog a diák. Majd év végére készít róla egy írásos anyagot és tart róla egy prezentációt. Év közben is tartunk egyes epochák során prezentációkat az osztály előtt, ez egyfajta szóbeli számonkérés.

Szerinted mik azok a waldorfos skillek, amiket a felsőoktatásban és munkában tudsz hasznosítani?

Tudok emberek előtt szerepelni, jók a prezentációs skilljeim. A legfontosabb szerintem az, hogy merek kérdezni: egyetemi oktatásban és a szakmai életemben is sokat jelent, hogy mindig tanulhatok valami újat és ez sosem olyasmi, amit szégyellek.