Rosszul tudtad! 4 tévhit az érettségivel kapcsolatban

Van valami, ami gyorsabb még a fénynél is: a tévhitek szájról szájra való terjedése. Egészen elképesztő, hogy egy-egy fals infó milyen tempóban tud átfutni közösségeken. Az érettségi kiváló táptalaja ezeknek a butaságoknak.

Vannak pletykák, amikre egyszerűen nem lehet elégszer rácáfolni, valahogy mindig előkerülnek. Nem tudni, hogyan, honnan, miért, de újra és újra szárnyra kapnak. Már meglepő lenne, ha lenne egy év, amikor nem terjedne semmilyen érettségivel kapcsolatos tévhit. Ezeket vesszük sorra!

Csak emelt szintűvel kerülhetsz be egyetemreTavaly valóban szigorítottak, és valamennyi alap- és osztatlan szakon felvételi követelmény az emelt szintű érettségi. Szerencsére azonban vannak kiskapuk.

Ha keresel, találsz olyan szakokat, ahová nem szükséges emeltezni.

Hogy melyek ezek, azokról itt írtunk korábban - érdemes körbenézni.

Katasztrófa, ha nem sikerülElőfordul, hogy nem úgy sikerül valami, ahogy szerette volna az ember. Talán pont egy barátod fut rá olyan bakira, ami mindent tönkreteszi az egész vizsgáját. Vagy ami még rosszabb: te lősz akkora kapufát, hogy felborul még a kapu is.

Van ilyen. Pech, ha pont emiatt nem éred el a kívánt pontszámot.

Akkor "nyersz" egy évet, amit önfejlesztésre, szakmatanulásra, bármi más hasznosra fordíthatsz, utána pedig lehet újra próbálkozni.

Vért fogsz izzadniAz érettségi tipikusan az a sztori, aminek nagyobb a füstje, mint a lángja. A tanárok három és fél éven keresztül hype-olják, hogy utána feltehesd a kérdést:

„Csak ennyi?!"

A többségnek ez az első pillanat életében, amikor megtanulja, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap. De ez még a jobbik eset. Az egyetemi zh-knál az is kiderül, hogy attól kell igazán tartani, amire azt mondják, hogy egyszerű lesz.

Örökké fogsz rá emlékezniMondanánk, hogy ezzel nem tudunk vitázni, de az sajnos nem lenne őszinte. A nyers igazság az, hogy már akkor sem fogsz emlékezni az összes kérdésre, amikor kijössz az ajtón.

Évekkel később pedig már csak foszlányok lesznek meg.

Bármennyire is úgy tűnik most, hogy örök emlék marad, nincs olyan messze, hogy osztálytársak nevét is elfelejtsd. Persze a nosztalgikus hangulat meglesz, amikor ezekre az időkre gondolsz, de konkrétumokat kevés eséllyel tudsz majd felidézni.