Csak akkor ne kattints rá erre a cikkre, ha nem szeretnél ötös érettségit

Az érettségi mindenki életében hatalmas mérföldkő, hiszen az oktatásban eltöltött 12-13 év összegzése és lezárása. Nem beszélve arról, hogy a középiskola első másodpercétől kezdve mindenki ezzel riogat téged... Nem csoda hát, ha szeretnéd, hogy minél jobban sikerüljön a vizsgád.

A sikeres érettséginek feltétele, hogy ne légy felkészületlen, így első körben ezen a téren látunk el néhány tanáccsal!

Mi az a vizsgastressz, és mi okozza?A vizsgastressz már akár hetekkel, hónapokkal a nagy megmérettetés előtt megjelenhet. Rosszul aludhatsz tőle, de hangulatingadozás, ingerlékenység és étvágytalanság formájában is megtapasztalhatod.

Általában annak "köszönhető", hogy a vizsgázó nem érzi magát eléggé felkészültnek vagy nagyon magas elvárásokat támaszt magával szemben.

Mire figyelj?Ezeket a kellemetlen tüneteket csökkentheted, ha napirendet alakítasz ki magadnak, nagyjából ugyanazokban az időpontokban eszel (és lehetőleg sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz), illetve kelsz és fekszel. Fontos az is, hogy elegendő időd legyen pihenni és regenerálódni.

Sokat segíthet, ha a rendszeres testmozgást is igyekszel beiktatni, ezzel ugyanis nemcsak a tested, de a gondolkodásodat is felfrissítheted.

Forrás: © Szendi Péter/Szendi Péter

Hasznos tippek a tanuláshoz

A helyet, ahol tanulsz, igyekezz minél barátságosabbá és rendezettebbé tenni. Próbáld meg megtervezni a tanulási folyamatot, írd fel, mikor mit fogsz átnézni, melyik anyagrészre mennyi időt szánsz. Hasznos lehet az is, ha áttekinted az előző évek feladatsorait, vagy olyan teszteket oldasz meg, amelyek az érettségi anyagára épülnek.

Rendszeresen tarts rövid pihenőket is a tanulásban! Az is segíthet koncentrálni, ha egy nap többféle tantárggyal is foglalkozol. Ha vizuális típus vagy, érdemes lehet minél többféle színnel jegyzetelned, így könnyebben fel tudod majd idézni a fontos ismereteket.