Tanulni tankönyv nélkül? Egy iskola, amely tényleg az életre nevel

Bizonyára már te is sokszor tűnődtél el azon, milyen lenne az ideális iskola. Nem állítjuk, hogy van ilyen, azonban egyes sulik már igazán közel állnak ehhez az idilli elképzeléshez. Ma egy olyan spanyol intézményt mutatunk be, ahol valószínűleg szinte mindenki szívesen tanulna.

Gondolkodtál már azon, milyen jó lenne, ha beleszólhatnál a tananyagba? Érezted már úgy, hogy van egy szuper és hasznos ötleted, ám az órákon nem volt lehetőséged ezt megosztani a többiekkel? Örülnél, ha nem csupán könyvből tanulhatnál a dolgokról?

Nos, valami ilyesmit élhettek át gyerekként a málagai IES Cartima (Cartima Középiskola) megálmodói is, akik egy igazán újszerű és innovatív iskolát hoztak létre. Felfogásuk szerint az oktatás a változás motorja, mely aztán hozzásegíthet bennünket egy jobb társadalomhoz.

Az IES Cartima megálmodói egy igazán újszerű és innovatív iskolát hoztak létreFotó / Facebook

Ezzel összhangban az iskolában folyó munka fókuszában nem a tananyag, hanem a diákok nevelése, a nekik átadandó értékek állnak. Ilyen értékként tartják számon például az egymás iránti tiszteletet, a szolidaritást, a felelősségvállalást vagy a kitartó munkát. Céljuk, hogy mindenki sikerélményekkel telve térhessen haza tanítás után, még akkor is, ha a tanulás nehezen megy neki.

Az iskolában folyó munka fókuszában nem a tananyag, hanem a diákok neveléseFotó / Facebook

Az iskola elkötelezett amellett, hogy a diákok felszólalhassanak az őket érintő kérdésekben: nagyon komolyan veszik a diákképviseletet, a demokratikus iskolai szervezetet, az egyenlőséget. A Cartimában nincs tankönyv vagy munkafüzet, a tananyagot gyakorlatiasan, problémamegoldás és projektmunkák révén sajátítják el a tanulók. Mivel fontosnak tartják, hogy a társadalomban ügyesen helytálló felnőtteket neveljenek, az egész iskolát érintő projektek általában fontos társadalmi és globális kérdések köré szerveződnek: ivóvíz, nemi egyenlőség. Persze nem hiányozhatnak a repertoárból a közös színdarabok sem.

A Cartimában nincs tankönyv vagy munkafüzet, a tananyagot gyakorlatiasan, problémamegoldás és projektmunkák révén sajátítják el a tanulókFotó / Facebook

Ha azt hinnéd, hogy csak a diákokat oktatja ez az iskola, akkor tévedsz! Az Anyák és apák iskolája elnevezésű program elsősorban a szülőknek szól, akik fejlődni szeretnének a családi élet, a családon belüli konfliktusok kezelése, illetve a gyermeknevelés terén. Szeretnék tudni, hogyan biztosíthatnak támogató és szeretetteljes közeget gyermekeiknek, esetleg ötleteik, véleményük van az iskola működését illetően. Itt tényleg mindenkire odafigyelnek!