Nem is gondolnád! Szakközépiskolák, amelyekben a természet a fő tananyag

A szakközépiskolák a tévhittel ellentétben nemcsak a hideg fémek, élettelen gépek és bonyolult szerszámok szakszerű kezelésére tanítanak meg, hanem sok intézményben a természet, az erdők és a kertek gondozását tanulhatják meg a diákok.

Ezek a képzések kiemelten fontosak, hiszen erdészek, kertészek és borászok nélkül nemcsak a természettel való viszonyunkat rombolnánk le még jobban, hanem a mindennapi ételeink, italaink se kerülhetnének az asztalunkra. Szerencse, hogy manapság kiemelten jó intézményekben oktatják a jövő szakembereit.

Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

A szombathelyi Hermanban erdész, kertész, környezetvédelmi és vízügyi technikusi képzéseken tanulhatnak a középiskolások gyönyörű környezetben. Itt a felelős erdőgazdálkodástól kezdve, a hulladékhasznosításon át, a zöldségtermesztésig mindent tanulhatsz, és ez nem minden!

Ugyanis a Herman büszkélkedik minden középiskola legmenőbb nevű hagyományával: a töpörtyűavatással. Mondjuk ez nem azt jelenti, hogy felszentelnek egy halom friss, ropogós töpörtyűt, hanem ebben az iskolában így hívják a gólyákat, akik a szakukhoz illő versenyeken vesznek részt.

Manapság kiemelten jó intézményekben oktatják a jövő szakembereit.Fotó / 123RF

Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola

Ez a szakközép nem rejti véka alá, hogy kiknek szól. Ide bizony a jövő borászai és pezsgőgyártói mennek, akik potenciálisan a következő Törley-dinasztiát alapíthatják meg itthon. Gyakorlati képzés, menő, jól felszerelt tangazdaság, kellemes elhelyezkedéssel a budafoki Duna-parton.

Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium

A Sopron óvárosában található középiskola az erdész és környezetvédelmi képzés mellett faiparos képzést is kínál. Leegyszerűsítve, ez egy asztalos képzés, annál mégis sokkal többet nyújt. Ugyanis, aki itt végez, az egyszerre lesz felkészítve az egyetemre, és arra, hogy akár saját asztalos vállalkozást indítson mellette.