Pontosan egy hétig lehet még jelentkezni ingyenes vasúti utazási igazolványokért

Az Európai Bizottság a Discover EU kezdeményezés keretében 60000 igazolványt oszt ki a 18 és 20 év közötti fiatalok körében.

Az Európai Bizottság 2018 júniusában az Európai Parlament javaslata nyomán indította útjára a DiscoverEU kezdeményezést, amely később hivatalosan az új, 2021–2027-es Erasmus+ program részévé vált.

A Discover EU fiatalok ezreinek részvételével teremt európai szintű közösséget. A résztvevők, akik korábban nem ismerték egymást, a közösségi média révén felvették egymással a kapcsolatot, tippeket és helyi tudnivalókat osztottak meg egymással, és csoportokba szerveződtek, hogy városról városra utazzanak, elsősorban vasúton.

Szeptemberben az Eurodesk interjút készített egy olyan fiúval, aki e program keretében járta körbe Európát, miközben mindent végig rögzített kamerájával. Ismerjétek meg Benji történetét:

Mikor és hallottál a DiscoverEU-ról? Mi motivált arra, hogy jelentkezz?

Először az anyukámtól hallottam erről a lehetőségről abban az évben, amikor a tizennyolcat betöltöttem. Tehát tavalyelőtt a téli fordulón jelentkeztem, és tavaly nyáron utaztam. Úgy voltam vele, hogy megpróbálom, hiszen veszítenivalóm nincsen, csupán nyerhetek ezzel a lehetőséggel. Regisztráltam, majd hamarosan jött az e-mail, hogy nem nyertem jegyet. Majd két hónappal később kaptam egy másik e-mailt, hogy mégiscsak utazhatok – vagyis kissé kacifántos volt a folyamat.

Hogyan nézett ki a jelentkezés? Milyen kérdésekre kellett válaszolni ahhoz, hogy Interrail vonatjegyet kaphass?

Ha jól emlékszem, volt pár kérdés és a „mázli" kérdés az volt, hogy a fordulóban hány jelentkező neve kezdődik 'D' betűvel. Amikor kiderült, hogy nyertem, utána nem sokkal egy linken keresztül meg kellett adnom az adataimat.

És milyen érzés volt, amikor megtudtad, hogy mégis beválasztottak? Mik voltak az első terveid?

Amikor megkaptam az e-mailt, éppen cserediák voltam Észtországban, és fogadó szüleimmel éltem. Hatalmas öröm volt, ugyanis a csereévem nem volt mindig zökkenőmentes. Amikor az e-mailt elolvastam, máris tele voltam ötletekkel: úgy voltam vele, hogy akkor most megnézek mindent, és bejárom egész Európát. De azért ez meglehetősen nehéz mindössze hét utazási nappal (nevet – szerk.).

Az egészet úgy kezdtem el, hogy kerestem egy olcsó repülőjegyet valahova, ugyanis el szerettem volna kerülni azt, hogy az első utazási napom azzal teljen, hogy elutazom Magyarországról valahová. Így történt, hogy végül Debrecenből Párizsba repültem először. Az utam végcéljaként pedig Görögországot választottam, mert már régóta foglalkoztatott az ottani kultúra.

Izgalmasan hangzik. Volt benned bármi félelem, hogy egyedül kell nekivágnod az útnak?

Igazából nem volt, mert a csereévem alatt szereztem már némi tapasztalatot, és egyébként is egy talpraesett srácnak tartom magam. Tudtam, hogy angolul jól tudok, így nagy baj nem érhet. Őszintén szólva úgy gondolom, hogy mind egyedül, mind csoportosan ez egy nagyon jó lehetőség: ha egyedül vágsz neki, akkor sok mindent megtanulsz magadról, a környezetről, és arról, hogy miként éled meg, hogy távol vagy az otthonodtól. Viszont ha csapatban indulsz el, akkor tudsz másokkal osztozni az élményeken. Személy szerint egyáltalán nem bántam meg, hogy egyedül utaztam.

És mit ajánlanál azoknak, akik egyedül utaznának, de félnek belevágni?

Ha valaki annyira szerencsés, hogy nyer egy Interrail jegyet, és utána esetleg elgondolkozik, hogy talán mégsem jó ötlet elindulni, neki csak azt mondhatom, hogy ne gondolkozzon rajta, hanem éljen a lehetőséggel, hiszen csak egyszer van ilyen.

Ha pedig már az egyéni utazásról beszélünk, akkor megosztanád velünk, hogy te hogyan készültél fel?

Utána kerestem azoknak a dolgoknak, amikkel az utam során találkozhatok, vagy szeretnék találkozni – legyen szó természeti látványosságról, egy épületről, valamilyen programról, vagy bármi egyébről. Ez sokat segített abban is, hogy a videóimban érdekes információkat tudjak megosztani. A telefonom mindig nálam volt, és így az internet is mindig a rendelkezésemre állt. Kivéve amikor Svájcon utaztam keresztül, ott muszáj volt a megérzéseimre hagyatkoznom, ugyanis nem működött az internet a mobilomon. Azt tudom javasolni, hogy ha valaki Interrail jegyet nyer, akkor érdemes készítenie egy részletes útitervet, benne az elérendő buszokkal, vonatokkal, az egyes megállókkal, valamint ajánlott felkészülni arra az esetre is, ha valami miatt lekésné valamelyik csatlakozást.

Forrás: Shutterstock

Érdekelne még minket, és biztosan az olvasókat is, hogy mi volt a legjobb élményed. Mire emlékszel vissza a legszívesebben, esetleg melyik ország tetszett a legjobban?

Őszinte leszek, erre nagyon nehéz válaszolni. De ha egyet ki kellene emelni, akkor az az lenne, amikor megérkeztem Olaszországba egy nagyon hosszú nap után. Ez aznap volt, amikor elindultam Zürichből, átutaztam az egész Alpokon majd Milánón, és végül este megérkeztem Velencébe. Viszont nem működött a telefonomon a GPS, és meg kellett találnom valahogyan a szállást. Sőt aznapra megbeszéltem egy lánnyal, akivel a DiscoverEU Facebook csoportban ismerkedtem meg, hogy találkozunk Velencében. Ez igazából azért érdekes, mert ugyanazon a napon születtünk, és ő Észtországból jött, ahol én a csereévemet töltöttem. Szerencsére sikerült találkoznunk, és a vízpartra kiülve ettünk egy pizzát, és jót beszélgettünk.

Ez aranyos történet. Viszont akadtak-e nehézségeid, amivel szembekerültél?

Nagyon nagy nehézségek nem voltak, inkább kisebbek, és azok is főleg a déli államokban. Volt olyan görög falu, ahol a feliratokat nem tudtam elolvasni, és előfordult, hogy hiába vártam az online kinézett buszt, az mégsem jött. De ha arra gondolsz, hogy kulturális sokk ért-e, arra azt kell, hogy mondjam, hogy nem, mivel sok időt egyik helyen sem töltöttem. Ugyanakkor a helyiek mindenhol nagyon kedvesek és barátságosak voltak, és szívesen segítettek, ha kérdéssel fordultam hozzájuk. Különösen igaz ez Görögországra.

És amikor elindultál, mit gondoltál: tanulni fogsz vagy ez egy jó buli lesz?

Igazából is-is. Jó buli, mert nem felügyel senki, nem szól rám senki apróságok miatt. Ugyanakkor sokat tanultam az útból: hogyan reagálok bizonyos helyzetekben, illetve hogy meg tudom-e egyedül oldani a felmerülő problémákat.

Nos, a következő kérdést mint tapasztalt utazónak tesszük fel: ha most lenne lehetőséged mégegyszer belevágni, akkor hova utaznál? Valamint van-e valami, amit másképpen csinálnál?

Változtatni, nem biztos, hogy változtatnék. Valószínűleg ugyanígy egyedül mennék, mert jó buli. Ma praktikus dolgokat biztosan másképp csinálnék, mert már birtokában vagyok olyan információknak, amiket az út előtt még nem tudtam. Az úticélom ezúttal Skandinávia lenne, ugyanis vonzanak a hegyek, a fjordok, a sarki fény és az ottani kultúra.

Végül visszagondolva, szerinted mi az, amit a DiscoverEU adott neked?

Leginkább a sok élményt: azt, hogy rengeteg mindent láttam, és átéltem, az emberek kedvességét, és azt, hogy mindenhol mindenki segítőkész volt. Sok apró történés van, amire jólesik visszagondolni, és még azok is kellemes emlékekké váltak, amelyek akkor, ott sokkal inkább kihívást jelentettek.