Amikor nem a divat diktál: A legmenőbb iskolai egyenruhák a világból, amiket bárki szívesen hordana

Bár hazánkban nincs hagyománya az iskolai egyenruháknak, az iskolaköpeny emléke pedig már egészen elhalványodott, a világ különböző országaiban igencsak komolyan veszik ezt a kérdéskört. Bemutatjuk a legmenőbb iskolai egyenruhákat!

Ha meghallod azt a kifejezést, hogy iskolai egyenruha, akkor valószínűleg neked is egy fehér blúz, egy fekete nadrág vagy szoknya ugrik be: olyasmi, mint amiket Magyarországon ünneplőként hordunk. Vannak azonban ennél sokkal érdekesebb és izgalmas viseletek is különféle országokban...

Japán

Ha valaha láttál már életedben legalább egyetlen epizódot egy animéből, akkor valószínűleg neked sem ismeretlen a japán iskolákban elterjedt egyenruha, különösen a lányok viselete, a seifuku. Ez általában egy fehér, matrózgalléros blúzból, kockás szoknyából, fehér térdzokniból és egy alacsony sarkú cipőből áll. A ruhák általában tengerészkék, fehér, szürke, világoszöld vagy fekete színűek. Manapság nemcsak a japán iskolákban, hanem a világ más országaiban is szívesen öltöznek így a lányok.

JapánFotó / Getty Images

Indonézia

Indonéziában is rendkívül érdekes hagyománya van az iskolai egyenruháknak, melyek színe attól függően változik, hogy egy tanuló mely szakaszában tart éppen a tanulmányainak. Mindenki fehér blúzt visel, a ruházat alja viszont piros színű az általános iskolásoknak, tengerészkék a gimnáziumi gólyáknak és szürkés-kék a végzősöknek. Az érettségit pedig azzal ünneplik meg, hogy festékszórókkal fújják színesre egymás fehér felsőjét.

IndonéziaFotó / AFP

Dél-Korea  

Japánhoz hasonlóan ebben az ázsiai országban is hatalmas divatnak örvend az iskolai egyenruha, Dél-Koreában viszont már a nyugati kultúra hatását is érezni lehet a diákok öltözetén. Általános iskolában még nem, de középiskolától már kötelezővé válik az egyenruha viselése, ami általában egy blúzból, blézerből, nyakkendőből és nadrágból/szoknyából áll.

Dél-KoreaFotó / AFP / Sajjad Hussain

Nyugat-Sussex, Anglia

Bár ebben az esetben nem egy egységes viseletről beszélünk, annyi biztos, hogy néhány nyugat-sussexi iskolában a diákok úgy érezhetik magukat, mintha csak a Harry Potter-filmekbe csöppentek volna. Vegyük csak példának a The Regis School diákjainak öltözetét. Fehér ing, fekete blézer, csíkos nyakkendő, kockás szoknya vagy fekete nadrág. Már csak a varázspálca hiányzik.

The Regis SchoolFotó / Facebook