A sulis ebédek fénypontja: menzakaják, amelyekből mindenki repetázni akart

Sokak számára a menza szó hallatán talán a finomfőzelék ugrik be legelőször, a sokszor ízetlen ételeken kívül viszont akadt pár olyan finomság is, amelyek miatt képesek voltunk akár másodjára is sorba állni.

Az előítéletekkel ellentétben a suliban kapott ételek nemcsak finomfőzelékből és tojáslevesből álltak. Összegyűjtöttünk néhány olyan ízletes menzás kaját, amelyeket valószínűleg mindenki imádott elfogyasztani, és akár még ma is szívesen fogyasztja.

Húsleves

De most őszintén: ki ne imádná a húslevest? Bár kétség sem fér hozzá, hogy a menzás verzió fel sem vehette a versenyt anyukánk vagy nagymamánk házi tyúkhúslevesével, azért mindenkinek felcsillant a szeme, amikor meglátta, hogy ez az ebéd legelső fogása.

Paradicsomleves

Messze nem volt tökéletes, ezt be kell vallanunk, de a menzás paradicsomlevesnek mindig is megvolt az a varázsa, ami miatt szinte mindenki imádta. A jellegzetes, édes íze pedig örökre az emlékezetünkbe égett.

A betűtésztából pedig - ami valamiért mindig csak a paradicsomlevesben bukkant fel - viccesebbnél viccesebb szavakat, vagy egymás nevét raktuk ki a tányér szélére. Ugye, milyen bosszantó volt, amikor elszakadt az egyik betű, ahogy a kanaladdal ügyeskedted ki a tányérból?

Rizses hús

Nevetségesen egyszerű, mégis annál finomabb. Sokak kedvence volt ez az étel, ami elég gyakran előfordult az iskolai ebédlőben, de mindig mindenki örömmel fogadta. Ha pedig mostanában is megkívánnád, akkor jó hírünk van, ugyanis otthon is könnyedén el lehet készíteni ezt az egytálételt.

Mákos/Diós tészta

Ez az étel volt az, ami könnyedén képes volt két táborra osztani egy osztályt: voltak, akik csak a mákos tésztát szerették, míg mások a dióért voltak oda. Akiket pedig igazán szeretett a konyhás néni, azok mindkét feltétből kaphattak a tésztájukra.

Az igazi különcök egyikért sem voltak oda: ilyenkor mindenki az ő kegyüket kereste, hogy nekik adja az érintetlen tálját.

Rizsfelfújt

Ki ne emlékezne erre az ízletes édességre, ami miatt rendszeres volt a repetához sorban állók sora az ebédlőben. A málna- vagy szamócaszörppel nyakon öntött rizsfelfújt minden édesszájú diák kedvence volt.

Csokis piskóta

Talán a világ legegyszerűbben elkészíthető édessége, mégis imába kéne foglalni annak a konyhás néninek a nevét, akinek kipattant a fejéből ez az étel. Egy szelet piskóta és rengeteg csokiöntet... kell ennél több egy gyerek boldogságához?