Ismerős? 6 tanár, aki téged is biztosan tanított

A tanárok az életünk meghatározó személyiségei, hiszen egy bizonyos időszakban lehet, hogy több időt töltünk velük, mint a saját családunkkal. Nem véletlenül merül fel egy-egy ikonikus tanár neve még a huszonöt éves érettségi találkozókon is...

Most bemutatjuk azt a hat tanártípust, akit senki nem kerülhet el a közoktatásban töltött évek során. Szerinted kihagytunk valakit?

A fenyegető aurás

Ha találkozni fogsz vele, azonnal tudod, kivel van dolgod. Olyan, mint a Harry Potter-univerzum dementorai: kiszívja belőled az életerőt, felszínre hozza a legnagyobb félelmeidet, és eléri, hogy teljesen reménytelen legyél. Ő az, aki bevési az órai munka egyest, ha leejtetted a ceruzát, és aki 12. osztály végére sem képes megtanulni a nevedet. Ha szerencséd van, legalább a tantárgyában profi, ha már emberileg értékelhetetlen a teljesítménye, és így legalább egy erős érettségit összehozhatsz a segítségével.

A cuki

A fenyegető aurás teljes ellentéte: tudod, hogy bármilyen problémával megkeresheted, akár egy teljes órát hajlandó rászánni a csoporttal való beszélgetésre, ha úgy érzi, erre van leginkább szükség. Matricákat oszt, kisötöst ad, meg lehet vele beszélni, hogy halasszátok el a témazárót, szünet előtt filmet néztek... Sajnos előfordul, hogy a szaktárgyában kevésbé penge, de hát ennyi kedvességért cserébe még különtanárhoz is megéri járni!

Fotó / 123RF

Aki 1980-ban ragadt

Minden órára ugyanazokat a megsárgult jegyzeteket hozza 40 éve, és az iskolában évfolyamról évfolyamra öröklődnek a feladatsorok, amelyeket a témazárókhoz használ. Kicsit unalmasak az órák, de legalább kiszámíthatóak!

A módszertani csillagszóró

Nagyon lelkes, mindig tökéletesen tisztában van a legújabb appokkal, módszerekkel és tudományos eredményekkel, és mindent azonnal ki is akar próbálni. Kahoot, szófelhő, csoportmunka, véleményvonal, projektek, plakátok – a sort estig folytathatnánk. Sosem áll le, és nem értjük, honnan van ennyi energiája. Mellette lehetetlen unatkozni, pedig néha-néha azért olyan jólesne!

A kezdő

Az utcán gond nélkül letegeznénk, a kirándulásokon pedig legtöbbször nem akarják elhinni, hogy nem diákjegyet kér. Néhány évig mindenki titokban szerelmes belé, amiről persze ő igyekszik nem tudomást venni. Mivel néha még ő is elfelejti, hogy az iskolába már nem tanulni, hanem dolgozni jár be, előfordul, hogy picit kiszámíthatatlanná válik, és hirtelen maga sem tudja, mit csinál. Azért ezt egész könnyű neki megbocsátani, mert többnyire szuper jófej, és érettségi után az első, akivel össze lehet tegeződni.

A Tanár

Ő az, akire 30 év múlva is boldogan emlékszünk vissza, mert valami olyat adott nekünk, amit lehetetlen elfelejteni. Ez lehet egy mély beszélgetés, egy nagyon emlékezetesen megtanított lecke vagy egy fontos jótanács – a lényeg, hogy bármikor eszünkbe jut, elmosolyodunk, és hálásak vagyunk a sorsnak, hogy tőle tanulhattunk.

Fotó / 123RF