Diáktípusok - Te kire ismersz rá a suliból?

Az iskolai évek alatt megannyi osztálytárssal és ismerőssel hoz össze a sors. Mindenki egyéniség, mégis, mintha az idő ugyanazokat a fő típusokat sodorná elénk újra, meg újra az életben. Neked melyik ismerős?

Vajon tényleg mind mások vagyunk, egyszeriek és megismételhetetlenek, vagy van bennünk mégis valami, ami sok hasonlóságot eredményez a társainkkal? Talán ez utóbbi elmélet sem butaság, hiszen nincs más magyarázat arra, hogy miért ismerősek az alábbi tipikus diákok csaknem mindenki számára.

A bohóc

Mindannyian ismerjük a bohócot, aki folyamatosan szórakoztatja, vagy legalábbis szórakoztatni szeretné az egész társaságot. Azonban belőlük sem csak egyfajta van. Van, aki tudja mikor érdemes egy viccet elejteni, és jó humora van, de van, aki nem ismeri a határt, és nemcsak a diáktársait fárasztja, hanem esetleg még meg is ríkatja a kevésbé gyakorlott tanárokat azzal, hogy folyton megakasztja az óra menetét.

Fotó / 123rf

A késős

Ez a típus akár még 20 percet is képes egy 45 perces óráról késni, különösebb lelkiismeret furdalás nélkül. Általában meg van győződve arról, hogy ő csak a körülmények áldozata: hiszen késett a busz vagy az apukája nem fuvarozta el időre. Az meg sem fordul a fejében, hogy esetleg neki kellett volna kicsit összeszedettebbnek lennie. Mivel nem zavarja a dolog, örökre ő marad a késős.

A becsületes

A becsület csodálatos és tiszteletre méltó erény, de a suli falai között nem ártana, ha megférne néha egy kis bajtársiasság is. Ez a diáktípus azonban ezt nem így látja. Ha a tanár elfelejti a korábbi házit ellenőrizni, esetleg röpdolgozatot íratni, erre a diákra számíthatsz, hogy emlékeztesse. Ha dolgozatírásra kerül a sor, rosszabb esetben eltakarja a lapját, vagy csak simán úgy tesz, mint aki nem érzékeli a segélykérő tekinteteket.

Fotó / 123rf

A bully

Kezdve általánostól, egészen a gimiig bármikor találkozhatunk erőszakos diákokkal, akik akár szóban, vagy súlyosabb helyzetben fizikailag bántanak egy vagy több kiszemeltet. Nehéz velük bármit is kezdeni, hiszen egy rosszul elsült közbelépés, akár még ronthat is a helyzeten. Sajnos sokan közülük egész életükre ilyenek maradnak, hiszen viselkedésük gyakran a saját gyermekkori sérelmeik palástolására szolgál.

A fogalmatlan

Ettől a diáktípustól ezeket hallhatjuk a leggyakrabban: "Ma milyen órák lesznek? Van egy könyvetek kölcsönbe? Dolgozatot írunk?" Szegényt félig sajnáljuk, mert az sem mindig tudja, hogy épp hol van, de nem kell érte aggódnunk, hiszen legtöbbször megoldja a helyzetet, valahogy megtanulja a szünetben az anyagot, és megírja a dolgozatot, méghozzá nem is olyan rossz jegyre.