5 tipp, amitől jobban megy a tanulás

Gondolkodtál már azon, hogy miért kell egyáltalán iskolába járni? A világon nagyon sokféle kultúra létezik, eltérő szokásokkal, különböző vallásokkal, vannak gazdag és szegény országok, mégis a gyerekek mindenhol járnak iskolába. Valami oka tehát biztosa van... Nézzük meg, hogy mi ez az ok; és ha már úgyis mindenkinek tanulnia kell, milyen trükkökkel mehetne jobban.

#1 CÉLOK NÉLKÜL NINCS ÉRTELME...

Ha valaki megtanul síelni, bringázni vagy épp megtanul angolul, netán finom ételeket főzni, akkor mindig van egy cél, ami a szeme előtt lebeg. Egy cél, hogy épp miért tanulja azt, amit tanul. Az iskolában sokszor nem derül ki, hogy mi is ez a cél. Ha pedig nincs cél, nincs tanulás. Fontos, hogy amikor tanulsz, tűzz ki magadnak célokat. Megmutatom a tanárnak, hogy többre is képes vagyok, megmutatom magamnak, hogy sikerülni fog, stb. Ezzel növeled a magabiztosságodat és az önbecsülésedet. Ha nem tűzöl ki célokat, akkor nem oda fogsz eljutni, ahova szeretnél, hanem oda, ahova sodornak az események.

#2 MIT TEGYEK, HA NEM MEGY?

VANNAK AKIK A PROBLÉMÁKBAN IS LEHETŐSÉGET LÁTNAK, ÉS VANNAK AKIK A LEHETŐSÉGEKBEN IS CSAK PROBLÉMÁT...

Hatalmas közhely, hogy az életben vannak sikeres és kudarcra ítélt emberek. De ettől még vannak, és az különbözteti meg őket egymástól, hogy problémákat vagy lehetőségeket látnak-e maguk előtt. Ha meg kell tanulnod valamit, ami nem megy vagy nem érdekel, az lehet probléma, de lehet egy új lehetőség is. Ha például nem megy a matek, most mutatunk valamit, amitől menni fog, sőt még szeretni is fogod. Van egy matekos platform, a mateking.hu, ahol minden tananyag apró lépésekből áll, és az apró lépések is fel vannak bontva még apróbb lépésekre. Így aztán, amikor valamit értesz, azonnal ugorhatsz is a következő lépésre, de ha valami nem érthető, akár százszor is megnézheted, és nem fog kiröhögni érte senki. A lényeg, hogy mindig csak akkor lépj tovább, amikor már az adott lépést biztosan érted. Ennek a módszernek köszönhetően pontosan ki fog derülni, hogy mik azok a lépések, amik eddigi életedből kimaradtak, és amik gátolnak abban, hogy önállóan képes legyél megoldani egy feladatot. Sőt, nemcsak kiderül, hanem ott rögtön be is tudod pótolni ezeket a hiányosságokat. Az egészben az a legszuperebb, hogy mindezt az éppen aktuális tananyag tanulása közben teheted meg. Ezzel rengeteg időt spórolhatsz magadnak, és végre nem kell rettegned a matekóráktól.

Forrás: Shutterstock

#3 A KEVESEBB TÖBB...

Készült egyszer egy felmérés, hogy azok az elfoglalt cégvezetők, akik napi 10-12 órát dolgoznak, az idejük jelentős részében valójában nem is a munkájukkal foglalkoznak, mert mindig valami eltereli a figyelmüket. Amikor megkérdezték őket, persze azt mondták, hogy egész nap csak dolgoztak, és úgy érzik a munka mellett nem jut idejük semmire. Aztán megmutatták nekik a felmérés eredményét és kiderült, hogy akár napi 2-3 órával is csökkenthetnék a „munkát" hogyha a munka tényleg munka lenne. Ugyanez igaz a tanulásra is. Próbáld ki egy hétig, hogy amikor tanulsz, repülőgép üzemmódba teszed a telefonodat. Meg fogsz lepődni...

#4 NEVETVE SIKERÜLNI FOG...

Sok pszichológiai kutatás igazolta már, hogy könnyebben megjegyzünk dolgokat, hogyha valamilyen erős érzelmi inger társul hozzá. Ez az erős inger lehet valamilyen félelem vagy szomorúság, de éppenséggel lehet az öröm, a nevetés is. Ha egy tananyag úgy van összeállítva, hogy miközben tanulod, jól érzed magad, sőt néha nevetsz is, akkor nem csak szívesebben fogsz tanulni, de amit tanulsz, az jobban meg is marad.

Forrás: 123rf

#5 GYAKOROLJ, ISMÉTELJ

Ne csak úgy tanulj, hogy lapozgatod a könyvet vagy a füzetet. A tanulás közbeni tesztelés ugyanis csodákra képes. Akár történelmet vagy épp magyart tanulsz, állj meg minél gyakrabban és próbálj meg válaszolni magadnak néhány kérdésre a tanultakkal kapcsolatban. Az is jó, ha van valaki, akivel közösen tanultok és egymást kikérdezitek, de tökéletesen megfelelő, ha ilyenkor kikérdezed saját magadat. Ha vannak a kezed ügyében tesztfeladatok, akkor használhatod azokat is, de egyszerűen az is jó, ha tanulás közben pár kérdést leírsz magadnak egy lapra, és utána ezekre próbálsz meg válaszolni.