Nem csalás, nem ámítás: A hatékony tanulás 4 legjobb módja

Pontosan tudjuk, mennyire nehéz rávenni magunkat arra, hogy leüljünk a könyvek elé vagy szorgalmasan feladatsorokat oldjunk meg. De a halogatással csak rosszabb lesz, és saját magunk ellenségévé válunk.

Ha szeretnéd, ha nem, az idő telik, elmúlik a hétvége, eljön a dolgozat írás napja, és mindjárt itt van a vizsgaidőszak is. Még most állítsd át az agyad a tanulásra, ha jobb jegyeket szeretnél!

Fokozatosan terheld magad

Ez egyszerű. Ha lemész a konditerembe, ott sem egyből a 160 kg-ot próbálod kinyomni, hanem fokozatosan építed fel az erőnlétedet. Így működik ez a tanulással is. Ha egy nap alatt akarsz megtanulni mindent, akkor bizony pórul járhatsz. Szoktasd tanuláshoz az agyad. Ha nem is sürgős, mert távol még a vizsga időpontja, akkor is ülj le naponta legalább egy órára. Apránként, de biztosan haladsz majd előre, és ha eljön az idő, készen állsz majd a nagyobb anyag befogadására is. Gondolj bele, ha csak napi 20 oldalt olvasol, akkor évente kb 18 könyvön rágod át magad. Azért ez menő, nem?

Ne foglalkozz egyszerre több tananyaggal

Nagyon fontos a megfelelő időbeosztás. Gyakran előfordul, hogy egy nap, akár több dolgozatot is kell írni két teljesen különböző tantárgyból. Hidd el, hogy sokkal nehezebb, ha egyszerre két dolgot próbálsz megtanulni. "Elolvasok egy oldalt ebből, aztán gyorsan ránézek arra...", és a végén teljes lesz a káosz. Mérd fel, hogy mekkora anyagról van szó, és kezdj el időben foglalkozni mindennel. Ha megvagy az elsővel, jöhet a következő.

Mérd fel, hogy mekkora anyagról van szó, és kezdj el időben foglalkozni mindennel.Fotó / Shutterstock

Tanulj meg felejteni

A mitokondrium a sejt energiatermelő folyamatainak központja, a sejt erőműve.

Gyakran azért kell megtanulni valamit, mert meg kell tanulni, de valójában nem biztos, hogy hasznos információ. Nap mint nap új dolgokat tapasztalunk, és folyamatosan terheljük az agyunkat, márpedig ha tele van mindennel, akkor már nehezen fog befogadni bármit. Tanulás előtt szánj pár percet arra, hogy kiürítsd az elméd. Próbálj meditálni, akár 5-10 perc is csodákra képes!

Alakíts ki kényelmes környezetet a tanuláshoz

A mai világban mindenhol figyelemelterelésre alkalmas eszközök vesznek körül minket. Számítógépről tanulsz? Ez egyrészt tök jó: rengeteg olvasmány elfér "kis" helyen, a laptopod magaddal tudod vinni könnyedén, ha valami nem tiszta, akkor gyorsan rákeresel az interneten. Ez másrészt tök rossz, mert rengeteg lehetőség van arra, hogy elveszítsd a fókuszt. "Csak rápillantok a Facebookra, meghallgatok egy zenét, elküldök egy e-mailt, megnézek egy macskás képet, villámgyors pasziánsz játék..." Bumm, máris eltelt egy óra tanulás nélkül. Ha hatékony szeretnél lenni, akkor szükséged van a megfelelő környezetre. Kapcsold ki a telefonod, vagy egyenesen vidd ki a szobádból. Kérd meg a szüleid, hogy rejtsék el a TV távirányítót, ha teheted nyomtasd ki a tanulnivalót papírra. A lényeg, hogy szüntesd meg a fölöslegesen hátráltató dolgokat.