Stadionból suli? Mutatjuk a világ legszokatlanabb iskoláit

A legtöbbünknek hasonló tapasztalatai vannak az iskolával kapcsolatban: betonból/téglából készült, többnyire magas épület, ahol osztálytermekben és szaktantermekben tanulunk. A felszereléshez hozzátartozik még egy általában zöld vagy fekete tábla, esetleg egy kivetítő. De ez nincs mindenütt így...

A világon sokféle ember él, így igazán sokszínű az is, milyen oktatási intézményekben tanulnak. Most a (számunkra) legszokatlanabbakból gyűjtöttünk össze párat.

Iskola a hajón

Bangladesben az éghajlat – és a klímaváltozás – miatt nagyon gyakoriak az áradások. Ilyenkor a diákok nem tudnának eljutni az oktatási intézményekbe, ráadásul a lakosság nagy része komoly megélhetési gondokkal küzd. Annak érdekében, hogy a fiatalok mindezek ellenére oktatásban részesülhessenek, iskola- és könyvtárhajókkal próbálják meg áthidalni ezeket a nehézségeket.

Az áradások miatt van szükség iskola- és könyvtárhajókra.Fotó / AFP

Stadionsuli

Buenos Airesben maximálisan kihasználják a rendelkezésre álló infrastruktúrát: az argentin River Plate futballcsapat stadionjában egy körülbelül kétezer főt számláló iskola működik. A csapat a közösség iránti felelősségvállalás részeként hozta létre az intézményt, ahol különös hangsúlyt fektetnek a testedzésre, a mozgás szeretetére.

Az argentin River Plate futballcsapat stadionjában egy körülbelül kétezer főt számláló iskola működik.Fotó / 123RF

Papír nélkül

A philadelphiai Jövő Iskolájában (School of Future) egyáltalán nem használnak papírt a tanuláshoz: a felvett tanulók kapnak egy laptopot, ez lesz az egyetlen eszközük a tanulás folyamán az évek alatt. Az iskola ráadásul az egyenlő esélyek megteremtésében is nagy részt vállal: számtalan hátrányos helyzetű tanuló jár ide.

A philadelphiai Jövő Iskolájában (School of Future) egyáltalán nem használnak papírt a tanuláshoz: a felvett tanulók laptoppal tanulnak.Fotó / AFP

Iskola a vasút mentén

Inderjit Khuranát 2007-ben kitüntették a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásáért végzett áldozatos munkájának elismeréseként. A 2010-ben elhunyt iskolaalapító eleinte egy gazdag gyermekek által látogatott magániskolát üzemeltetett, azonban feltűnt neki, hogy iskolaidőben mennyi szegény gyereket lát az utcán és a vonaton kéregetni. Ekkor született meg benne az ötlet, hogy a vasútállomásokon iskolákat hoz létre, ahová a gyerekek betérhetnek. Ezenfelül igyekezett anyagilag és élelmiszerekkel is támogatni a szegény családokat.

Inderjit Khurana a vasútállomásokon iskolákat hozott létre, ahová a gyerekek betérhetnek.Fotó / worldschildrensprize.org