Így készül: a rágógumi

A jelenkor embere el sem tudja képzelni az életét e frissítő, fogtisztító hatású finomság nélkül – nem csoda, hogy ma már gyakorlatilag minden táskában lapul egy kis csomag rágó.

Forrás: Origo

Manapság természetes, hogy a boltok polcain megannyi gyártó tucatnyi ízvariációja sorakozik az édességek között, ám ez nem volt mindig így. Az egyik legrégebbi rágólelet, egy darab fognyomokkal tarkított nyírfakátrány körülbelül hatezer éves, a finnországi Kierikkiben találták. Már az aztékok és a maják is használták a chiclét, bizonyos őserdei fafajták nedvét, hogy gumiszerű élvezeti cikket készítsenek belőle szájuk illatosítása és fertőtlenítése céljából.

Napjainkban csak néhány gyártó használja ezt a természetes alapanyagot, a legtöbb rágó szintetikus összetevőkből, különféle ízesítőkkel és színezőanyagokkal készül. Ha kíváncsi vagy, pontosan hogyan, ne hagyd ki az alábbi videót!

Tudtad?

Ha véletlenül lenyelsz egy rágót, ne aggódj, nem tapasztja össze a beleidet és nem is tanyázik bennük évekig, ez csupán városi legenda. Mivel alapanyaga emészthetetlen, sértetlenül áthalad az emésztőrendszeren a többi elfogyasztott táplálékkal együtt, majd a széklettel távozik.