Problémák, amelyekkel a tinik minden egyes nap szembesülnek

Bár hasonló problémákkal szembesülnek a tinik generációkon keresztül, mégis, a jelenkor kamaszai egészen új kérdésekre keresik a válaszokat. Jelentős generációs különbség van a mai tizenévesek és szüleik között, amely megnehezíti a Z generáció tagjainak dolgát.

A technológiai fejlődésnek következtében a tiniknek teljesen más problémákkal kell szembesülniük, mint szüleik generációjának. A kétezres években született, már fiatal felnőttek, tinik és gyerekek digitális bennszülöttek, nekik már mindennapjaik részét képezi az internet használata és a közösségi média. Emiatt több olyan gonddal kell megbirkózniuk, amellyel a játszótéren futkosó srácoknak még nem kellett.

1. Depresszió

Egyre gyakoribb nehézség a kamaszok körében a depresszió, mely főleg a lányok esetében fordul elő. Hibásként leggyakrabban a közösségi médiát tüntetik fel, természetesen nem véletlenül. A depresszió kezelhető ugyan, ám sajnos nagyon kevesen kapnak megfelelő segítséget.

Fotó / Olivier Le Moal

2. Bizalmi problémák

Szintén elhanyagolhatatlan teher a fiatalok életében, hogy nehezen tudnak megbízni a másikban. Bizonyos idő elteltével, már szüleiknek sem fognak lényeges információkat elmondani, esetleg kérdéseket feltenni nekik, ennek következtében pedig sérülékennyé válnak. Fontos, hogy mindenki találjon magának valakit a környezetében, akire felnézhet, így egyszerűsítve számára, hogy milyen értékrendet szeretne képviselni a későbbiekben.

3. Motiváció hiánya

A motiváció hiánya jellegzetesen kamaszkori probléma, ám fontos megemlíteni, hogy az elmúlt évtizedben máshogy lusta egy tini, mint húsz évvel ezelőtt. Sokszor nem is arról van szó, hogy nem szeretne megcsinálni különböző feladatokat. A probléma oka az, hogy annyira hozzászokott az egyszerű megoldásokhoz az internetnek köszönhetően, hogy nehéz visszaszoktatni a bonyolultabb feladatok elvégzésére.

Fotó / 123RF

Természetesen, mindenre van megoldás. Megfelelő mennyiségű figyelemmel és törődéssel minden gyermek és kamasz lelke meggyógyítható, ha a probléma időben észlelve van.