5 tipp a sikeres matek TZ-hez

A matek az a tárgy, ami a legtöbb diáknak az átlagát lefelé rontja. Pedig néhány apró kis trükk segítségével akár sokkal jobb eredményeket is elérhetsz a matek TZ-ken, sőt még simán javíthatsz is egy jegyet matekból. Itt jön néhány tipp, hogy mindezt hogyan.

#1. KÉSZÍTS EGY RÖVID JEGYZETET...Vegyél elő néhány üres lapot vagy egy üres füzetet, és írj le magadnak minden órai feladatot, amit matekból megoldottatok. Az újra leírás rengeteget segít a tanulásban, másrészt egy sokkal átláthatóbb és tömörebb jegyzetet kapsz a további tanuláshoz. De ne csak másolj! Takard le az „eredetit" és próbáld meg kitalálni, hogyan csináltátok órán. Vagyis próbáld meg önállóan megoldani a feladatokat és csak akkor less, ha úgy érzed végképp elakadtál. Ha megnézed a megoldást, utána megint takard le, és ez alapján megint próbálkozz önállóan megoldani. A matek nem a másolásról szól, arra ott a telefonod fényképezője...

#2. NE TANULJ KÉPLETEKET...A matek nem irodalom. Nem lehet úgy matekot tanulni, mint egy verset. Nem az a lényeg, hogy megjegyezd, hanem az, hogy megértsd. A képleteket úgy tudod megtanulni, ha megoldasz néhány feladatot és használat közben a képletek maguktól "megtanulódnak". A feladatok megoldása előtt írd ki magadnak egy lapra azokat a képleteket amikre várhatóan szükség lesz, és mire megoldasz 4-5 feladatot, hidd el, már szinte fejből is tudni fogod őket. A lényeg, hogy gyakorolj.

Forrás: 123rf

#3. NÉZNI KEVÉS...Tipikus hiba, ha úgy tanulsz matekot, hogy lapozgatod a füzetet. Ez nem történelem. Ha csak megnézed egy feladatnak a megoldását, az itt nem ér semmit. Azt a hamis érzetet kelti benned, hogy érted, és azt hiszed, hogy önállóan is meg tudod oldani a feladatot. De ez általában nem így van. A YouTube tele van olyan videókkal, hogyan lehet trükkösen ananászt hámozni, deszkával lemenni a lépcsőn vagy éppen hogyan tudsz házilag mindenféle ételeket készíteni. A videón minden nagyon egyszerűnek látszik, de ha megpróbálod utánozni, kiderül, hogy elsőre biztosan nem úgy sikerül majd, mint a videóban. Ami ránézésre nagyon könnyűnek látszik, az bizony okozhat meglepetéseket, ha Te magad kezded el csinálni. A matekban is csak úgy derülhet ki, hogy mi az ami megy és mi az ami nem, ha elkezded megoldani a feladatokat és megnézed, meddig jutsz önállóan. Senki se szeret azzal szembesülni, hogy valami nem úgy megy, mint ahogy hitte, de sokkal jobb, ha ez otthon derül ki, mint mondjuk a TZ írása közben vagy épp feleléskor.

#4. MAGYARÁZD EL MÁSOKNAK!

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a létező legjobb tanulási módszer az, ha a tananyagot, amit meg szeretnél tanulni, elmagyarázod másnak. Az aggódó osztálytársak ennek rendkívül tudnak örülni, tehát még jót is teszel másokkal. Hidd el, ha valamit úgy el tudsz magyarázni másoknak, hogy abból azt ők is megértsék, akkor már garantált, hogy te is érteni fogod. Ha pedig belekérdeznek, és nem tudsz válaszolni, akkor kiderül, mit kell még neked is átnézned.

Forrás: 123rf

#5. HASZNÁLJ SEGÍTSÉGET...A legtöbben azért nem értik a matekot, mert valahol valamelyik építőkocka nem került a helyére. És ami az egészben a legrosszabb, hogy sokaknak fogalmuk sincs, hogy melyik. Tehát még azt sem tudják, hogy mit nem tudnak. Szerencsére van egy matekos platform, a mateking.hu ahol minden tananyag apró lépésekből áll, és az apró lépések is fel vannak bontva még apórbb lépésekre. Bármelyik feladat megoldásán ezeken a picike lépéseken keresztül tudsz végigmenni a saját tempódban. Ha valamit értesz, akkor már ugorhatsz is a következő lépésre, de ha valami nem érthető, akár százszor is megnézheted. A lényeg, hogy mindig csak akkor lépj tovább, amikor már az adott lépést biztosan érted. Matekórán ez ugye nem éppen így van. Ennek a módszernek köszönhetően pontosan ki fog derülni, hogy mik azok a lépések, amik eddigi életedből kimaradtak, és amik gátolnak abban, hogy önállóan meg tudj oldani egy feladatot. Sőt, nemcsak kiderül, hanem ott rögtön be is tudod pótolni ezeket a hiányosságokat. Az egészben az a legszuperebb, hogy mindezt az éppen aktuális tananyag tanulása közben teheted meg. Tehát, ha épp a másodfokú egyenleteket tanulod, akkor nem kell kizökkenned abból, a hiányosságaidat ott helyben, menet közben tudod pótolni. Nem véletlen, hogy már több mint 170 ezren tanulnak a mateking.hu weboldalon matematikát.