Baj van otthon, a suliban, vagy simán csak kérdésed van? Ők bármikor segítenek

Olyan problémád van, amivel nem tudsz egyedül megbirkózni, valami zavar vagy kérdéseid vannak? A legjobb amit tehetsz, ha segítséget kérsz.

A felnőtté válás egyik legfontosabb lépése az, hogy megtanuljuk felismerni mikor van szükségünk segítségre, mert egyedül már nem megy tovább. Ahhoz, hogy az alábbi szakemberekhez fordulhass, még az sem kell, hogy neked legyenek a legsúlyosabb problémáid a világon. Akkor is bátran kérdezhetsz, ha még azt sem mondanád, hogy baj van, csak bizonytalan vagy valamivel kapcsolatban.

Iskolapszichológus

Magyarországon 2013 óta törvény írja elő, hogy lehetőleg minden iskolában legyen iskolapszichológus, ezért jó eséllyel a tiédben is van. A legjobb, hogy bármivel fordulhatsz hozzá: tanulási problémák, barátok, kiközösítés, szerelmi ügyek, szorongás, öngyilkos gondolatok, önsértés és még sorolhatnánk. Nyújthatnak akár személyes tanácsadást, de tarthatnak foglalkozásokat osztályoknak is. Sok pszichológus nem csak egy iskolában dolgozik, ha érdekel, hogy nálatok mikor elérhető, kérdezd meg az osztályfőnöködtől, vagy nézz utána az iskola honlapján.

Ha baj van, a legjobb amit tehetsz, ha segítséget kérsz.Fotó / 123rf

Családsegítő szolgálat

A lakóhelyeden található családsegítő szolgálat egyaránt foglalkozik a családokkal és a helyi gyermekek jólétével. Általánosságban szinte bármit csinálhatnak, ott segítenek, ahol tudnak, amiben épp segítségre van szükség. Szervezhetnek például pszichológiai és jogi tanácsadást, segítő csoportokat különféle témákban, vagy mediációt családtagok között, ha olyan vitás helyzet lenne, amit nem tudnak családon belül rendezni. Sőt, még adóssággal vagy pénzügyekkel kapcsolatos problémák rendezésében is segítenek. Mivel kötelességük a gyermekek megfelelő gondozását is figyelemmel kísérni, ha bármilyen baj van otthon, hozzájuk nyugodtan fordulhatsz és közösen megtaláljátok a jó megoldást. Keresd a lakhelyed (település, kerület) szerinti családsegítőt az interneten.

Gyermek- és ifjúságvédelmi felelős

A gyermek- és ifjúságvédelmi felelős megtalálható minden általános iskolában, középiskolában és szakiskolában. Hozzájuk is fordulhatsz, ha iskolával, beilleszkedéssel, félelmekkel van problémád, vagy ha otthon nincs rendben minden, például a szüleid sokat veszekednek, nyomasztó a légkör vagy válni készülnek. Segítenek pályaorientációs kérdésekkel és továbbtanulással kapcsolatban is, sőt, akkor is, ha még meg sem tudod fogalmazni, hogy pontosan mi a baj. A felelős segít neked tanácsadással, de akár még a szüleidet és a tanáraidat is bevonhatja, ha jobb közösen megbeszélni a problémát. Érdeklődj az iskolában vagy az iskola honlapján.