A három legjobb vígjáték, ami középiskolásokról szól

Tapasztalatból tudod, milyen középiskolásnak lenni, éppen ezért van most a legjobb ideje annak, hogy olyan vígjátékokat nézz, amik erről szólnak. Hiszen a filmekben mindig nagyobbat ütnek azok a poénok, amelyekhez személyesen tudsz kötődni.

Éretlenek - Les Sous-doués (1980)

Megkerülhetetlen szereplő ebben a műfajban. Valószínűleg a szüleid és a tanáraid is imádják. Egy igazán könnyed, szórakoztató, csupa szív film, ami egy lehetetlenül lusta osztály kalandos érettségijéről szól. Ha már jutott eszedbe őrült puskázási ötlet, az ebben a filmben valószínűleg benne lesz.

ÉretlenekFotó / AFP

Tökéletlen idők – Dazed and Confused (1993)

Hetvenes évek, Egyesült Államok, a tanítás utolsó napja egy középiskolában. Ennyiről szól ez a film, a barátságokról, az együtt lógásról, a szórakozásról, ami kívülről nézve apróság, de egy fiatalnak nagyon sokat jelent. Ezt adja nagyon jól át az alkotás, a középiskolás lét egyszerre felhőtlen, de mégis gondterhelt pillanatait. Lehet, azért is sikerült olyan jól, mert a mai legnagyobb filmsztárok tömkelegének volt ez az egyik első filmje. Matthew McConaughey és Ben Affleck még csak a lista eleje!

Tökéletlen időkFotó / AFP

Moszkva tér (2001)

Kicsit hazatérünk, a rendszerváltás idejére, amikor az átlag középiskolásnak volt nagyobb baja is annál, hogy kivonulnak oroszok. Jön az érettségi, elkezdődik a felnőtt élet, mellé még a világ is megváltozik. Nemcsak jó film, hanem visszatekintés a múltba, így teljesen más szemszögből láthatsz egy történelemkönyvekből ismert korszakot. A budapesti gimisek egy letűnt időszaka, ahonnan egy-egy jelenet még ma is megtörténhet veled, igaz, ma már kicsit másképpen.

MoszkvaFotó / Filmarchívum

A ráadás: Álom.net (2009)

A magyar filmgyártás egyik legrosszabb filmje, amit pont ezért érdemes megnézni. Szerencsére fizetned sem kell érte, mert a teljes film elérhető a Youtube-on, méghozzá a filmhez méltóan rossz felbontásban. Jó cringelést!