Itt a lista: ezekben az intézményekben rendeznek központi felvételit

Január 22-én 10 órakor ugranak fejest a diákok a középiskolai központi írásbelik feladatainak tengerébe. Az Oktatási Hivatal honlapján közzétették azoknak az intézményeknek a listáját, ahol felvételi vizsgát szerveznek.

A bevetés időpontját már tudják a tanulók, a helyszínét még nem (vagy még nem fixálták le). A jelentkezési lapot december 3-ig kell eljuttatni ahhoz az iskolához, ahol a vizsgázó ki szeretné tölteni a feladatlapokat. A nyolcosztályos gimibe jelentkezők 68, a hatosztályosba indulók 95, míg a kilencedik évfolyamba tartók 528 intézmény közül választhatnak a vizsgahelyszín keresőben.

Szükség lesz a szerencsére a központi felvételik alatt.Fotó / Unger Tamás

Hogyan kell beadni a jelentkezést?

A jelentkezési lap a központi írásbeli vizsgára kitölthető Ügyfélkapun keresztül, elektronikus űrlap használatával. Itt a kitöltött elektronikus űrlapot véglegesítés után ügyfélkapun keresztül kell beküldeni. Az Ügyfélkapun beküldendő elektronikus űrlap kitöltése előtt el kell olvasni a kitöltési útmutatót.

Van alternatív megoldás is: papíralapon, PDF formátumban vagy Word-fájlban kitöltött dokumentum nyomtatásával. Ha ezt választjuk, a kitöltött és aláírt dokumentumot postai úton meg kell küldeni, vagy személyesen be kell nyújtani abba a központi írásbeli vizsgát szervező középiskolába, amelyikben a diák a felvételit meg kívánja írni.

A különleges bánásmódot igénylő tanulók esetében alkalmazott eljárásról bővebben az Oktatási Hivatal közleményében olvashatsz.

Mi a menetrend?

Az "igazi" vizsga után öt nappal, január 27-én rendezik a pótló alkalmat. Az értékelő lapokat február 7-én küldik meg, a jelentkezési határidő a középfokú felvételi eljárásban pedig február 18-a. Szóbeli meghallgatásokat február 22-e és március 11-e között tartanak. Módosításra március 21-én és 22-én van lehetőség, a várva várt végeredmények április 22-én érkeznek meg. Részletes kronológiai áttekintést az Oktatási Hivatal kiadványának 23. oldalán találsz.

A középiskolai felvételi fontos, de nem az életed múlik rajta.Fotó / 123RF

Tényleg az életed múlik rajta?

Stressz, izgalom, idegesség, drukk, nyomás. Reggelig sorolhatnánk, mit érez egy diák élete első "igazi" megmérettetése előtt. Megannyi gyakorlás, magánóra, illetve szülői és pedagógusi szentbeszéd után talán ijesztőnek és megugorhatatlannak tűnhet ez az akadály. De nyugi! Már tavaly is mondtuk, hogy közel sem ezen múlik a világ becsülete, és lesznek sokkal nehezebb feladatok is az életben. Szóval felesleges rástresszelni!