Hiba a rendszerben: Miért ciki okosnak lenni?

Okosnak lenni igenis jó, de nem akkor, amikor csomó diáktársad megutál amiatt, hogy a tanár megint a te munkádat hozza fel pozitív példaként. Ezekben az esetekben történik az, hogy a dicséret ellenére inkább csak összehúzod magad a székben, hisz nem tudhatod, ki fog elkapni a következő szünetben a folyosón azért, mert jobban teljesítesz másoknál.

Hátránya is lehet annak, ha te vagy az okos gyerek az osztályban. Bár szüleid büszkén dicsérik eredményeidet, mégis, valami miatt nem olyan élvezetes a siker. Ennek több oka is lehet:

1. Te lettél a tanár kedvence

Hiába próbálsz szimplán jól teljesíteni az iskolában, a tanárok fel fognak figyelni a teljesítményedre. Remélhetőleg ezt nem az osztálytársaid füle hallatára teszik, hisz abban az esetben nincs túl nagy esélyed arra, hogy kedvelni fognak, és te leszel a stréber a szemükben.

A féltékenység erősen jelen van a diákok életében, így ha egy tanárod így mutat be téged a teremben, nyugodtan szólj neki, hogy sajnos nehéz úgy barátokat szerezned, ha folyamatosan azt diktálják a többieknek, hogy jobb vagy náluk, csak azért, mert több pontot kaptál a matek tesztre.

Fotó / Shutterstock

2. Túl magas elvárások

Ha folyamatosan a maximumot nyújtottad tanulmányaid során, biztosan furcsállni fogják, ha csak hármasra sikerült megírnod a dolgozatod. Másoknál ez kiemelkedő teljesítmény, őket megdicsérik miatta, rád pedig szúrós szemmel néznek, hiszen: „Miért nem lett ez is ötös?".

3. Unalmassá válnak az órák

Bizonyos idő elteltével már nem olyan izgalmas újra és újra meghallgatni a tanár magyarázatát, amit azok miatt kell folyamatosan ismételnie, akik nem figyelnek. Ezekben a helyzetekben már halálra tudod unni magad, hisz te már rég másik fejezetnél tartanál, ha osztálytársaid nem lassítanák a tempót.

Szólni ilyen helyzetben természetesen nem lehet, hisz te leszel a türelmetlen stréber, pedig te csak nagyon unod már az egy helyben ácsorgást.