5 tipp, hogy túléld a matekórákat

A matek az egyik olyan tantárgy, ami nagyon súlyos károkat tud okozni egy félévi bizonyítvány látképén. Mégis mit lehetne tenni annak érdekében, hogy ez változzon? Összeszedtünk pár tippet, ami a te életedet is megkönnyítheti, sőt még akár javíthatsz is matekból egy jegyet.

Az alapvető probléma a matekkal az, hogy olyan, mintha egy nagyon ronda emberrel kéne elmenned randizni, aki unalmas, nincs humora, és ha ez még nem lenne elég, az egész randi alatt egyfolytában téged kritizál. Nem csoda, ha nem ezzel az alakkal szeretnéd aztán tölteni a délutánjaidat, igaz? A matektanárod pedig éppen valami ilyenre akar téged rávenni. Mit lehet ilyenkor tenni? Már mutatjuk is.

#1 TIPP

Mindenki azzal szereti tölteni az idejét, amiben örömét leli. Vagyis bármilyen furcsán hangzik, de akkor lesz sikered a matekkal, ha előbb megszereted. Ez persze sokaknak olyan tanács, mint az, hogy ha barátkozni akarsz a cápákkal, akkor simogasd meg a fogaikat… De csak látszólag tűnik mindez lehetetlennek. Mindjárt mutatunk egy módszert, amivel neked is simán sikerülhet megszeretni a matekot, sőt, rá fogsz jönni, hogy a matek a legegyszerűbb tantárgy. Nem hiszed? Olvass tovább!

 

#2 TIPP 

Ha nem érted, ne menj tovább. Tipikus probléma a matekkal, hogy sok kis részlet hiányzik a kirakósból. Ezeket általában meg se mered kérdezni, mert attól félsz, hogy totál hülyének néz mindenki. Arról nem is beszélve, hogy mikor lenne idő bepótolni ezeket, ha arra sincs idő, hogy azt megtanuld, ami az éppen aktuális tananyag. Van egy matekos platform, a mateking.hu, ahol minden tananyag apró lépésekből áll, és az apró lépések is fel vannak bontva még apórbb lépésekre. Ha valamit értesz, akkor már ugorhatsz is a következő lépésre, de ha valami nem érthető, akár százszor is megnézheted, és nem fog kiröhögni érte senki. A lényeg, hogy mindig csak akkor lépj tovább, amikor már az adott lépést biztosan érted. Matekórán ez ugye nem éppen így van. Ennek a módszernek köszönhetően pontosan ki fog derülni, hogy mik azok a lépések, amik az eddigi életedből kimaradtak, és amik gátolnak abban, hogy önállóan meg tudj oldani egy feladatot. Sőt, nemcsak kiderül, hanem ott rögtön be is tudod pótolni ezeket a hiányosságokat. Az egészben az a legszuperebb, hogy mindezt az éppen aktuális tananyag tanulása közben teheted meg. Ezzel rengeteg időt spórolhatsz magadnak, és végre nem kell rettegned a matekóráktól. 

A jegyzetelés lényege, hogy te magad írd le, és ezzel a saját magad számára befogadható módon feldolgozd a látottakat és hallottakat.Fotó / Shutterstock

#3 TIPP

Tanulj meg jegyzetelni. Furcsán hangzik, de a tanulás egyik legfontosabb része a jegyzetelés. Hiába van már szinte mindenkinek olyan okostelefonja, amivel simán le tudja fényképezni azt, amit a tanár a táblára ír, ez nem helyettesíti a jegyzetelést. Sokkal kényelmesebb lenne körmölés helyett csak kényelmesen hátradőlni, sőt még füzetre sem lenne szükség, hiszen a telefonban minden megvan. De ez csak látszólag tűnik kényelmesnek. Amikor ugyanis megpórbálnál ebből tanulni, kiderülne, hogy a telefonodban lévő kezelhetetlenül sok fénykép teljesen átláthatatlan. Vagyis amikor jegyzetelsz, akkor annak nem az a legfontosabb haszna, hogy le legyen írva az adott információ, hiszen az valószínűleg már rengeteg könyvben la van írva. A jegyzetelés lényege, hogy te magad írd le, és ezzel a saját magad számára befogadható módon feldolgozd a látottakat és hallottakat. Nem kell mindent szó szerint leírni, csak éppen azt, ami segít a hatékony tanulásban. A jó jegyzetelés képessége nem csak a matekórákon lesz hasznos, hanem egész életedben, beleértve a munkahelyeket is.

Tipikus probléma a matekkal, hogy sok kis részlet hiányzik a kirakósból, amire nem mersz rákérdezni.Fotó / Shtutterstock

#4 TIPP

Ne tanulj képleteket. A matekot nem úgy kell tanulni, ahogyan egy verset vagy mondjuk a történelmet. Magolás helyett megérteni és gyakorolni kell. Gyakorlás közben pedig mindent, amit kell szinte magától meg fogsz tudni jegyezni. 

#5 TIPP

Győzd le a matekfóbiát. A matekfóbia azért egy ördögi kör, mert ha szorongsz és félsz valamitől, akkor az leblokkolja az agyat. Rettegve pedig nem lehet gondolkodni, így aztán persze, hogy nem megy a matek. Ahhoz, hogy jobban menjen, először a félelmet kell megszüntetni. 

A mateking.hu egy olyan matekoktató platform, ami azért jött létre, hogy megszüntesse a matekfóbiát, hogy eltűnjön a szorongás és a félelem. Szuper, érthető magyarázatokat használnak, a laza stílusnak köszönhetően pedig soha többé nem kell rettegned a matektól. Furcsán hangzik, de lehet úgy is matekot tanulni, hogy közben élvezed is. Egy matek tananyag, ami feldobja a hangulatodat. Kell ennél több?