Cicák és a kartondoboz – Minek köszönhető ez a furcsa vonzalom?

Biztos ismerős az a látvány, amikor macskák a lehető legszűkebb helyekre fészkelik be magukat. Nemcsak dobozokba, de kosarakba, vázákba, tálakba bújnak, hanem lényegében bárhová, ahova be tudják szorítani a testüket. Mi ennek a magyarázata?

A macskák imádnak kartondobozokba bújni, sokszor előnyben részesítik a puha állatkereskedésben vásárolt fekvőhellyel szemben. Nicolas Dodman a Tufts University állatorvos-professzora a The Conversation című ausztrál, illetve a Livescience amerikai tudományos magazinokban megjelent cikke szerint a macskák szeretik bezsúfolni magukat szűk terekbe, hisz az biztonságérzetet nyújt számukra.

Azok a boldog szép napok...

Mindez a boldog kölyökkor emlékét idézi bennük, hisz megfigyelhető, hogy a kölykök összebújva az anyjukkal egy biztonságot nyújtó fészekben élik életük első heteit, ez az emlék pedig tovább él a felnőtt cicákban.

Minek köszönhető ez a furcsa mozgalom?Fotó / Unsplash

A macskáknak ezek a pillanatok megnyugtatóak voltak, boldogságot adtak nekik, amit szeretnek felidézni. Ez az érzés olyan erős bennük, hogy akár megelégszenek egy padlóra ragasztott négyzet formával is, amibe beletelepedve egy zárt, biztosított területen érezhetik magukat. Természetesen egy doboznak sokkal jobban örülnek, ám ez a megoldás is csak bizonyos mértékig kielégítő számukra.

Cicaterápia

Kutatások bizonyítják, hogy a menhelyi cicák sokkal jobban hozzászoknak új környezetükhöz, ha kapnak egy dobozt, amiben biztonságban érezhetik magukat. A befogadás és a menhelyi környezet hatalmas stresszt okoz az állatoknak, ami az immunrendszerük gyengüléséhez, betegséghez vezethet. Ennek elkerülésében nagy szerepet játszhat az a bizonyos kartondoboz, ami segít a macskának hozzászokni az új környezethez.

A cicáknak különleges kapcsolata van a dobozokkal.Fotó / Unsplash

Az újonnan befogadott cicák esetében érdemes egy kisebb kartondobozt is beszerezni, hisz sokat segíthet abban, hogy kiskedvencünk biztosan jól érezze magát új otthonában.

Ha többet szeretnél tudni a teljes cikket itt találod.

Ha még nem láttál macskát dobozban, nézd meg a következő videót: