Itt a megfejtés a macskák két legfurcsább szokására

Bárki, akinek van macskája, órákig mesélhetne arról, milyen kiszámíthatatlanok, furcsák, titokzatosak és bolondok a macskák. A sok kérdésből kettő már megfejtésre került, ennyivel is közelebb kerültünk ezeknek a kecses állatoknak a megértéséhez.

A macskák nemcsak önálló személyiségük, hanem a szobatisztaságuk és játékosságuk miatt fantasztikus háziállatok. Utóbbi kettő tulajdonságra kitartó munkával sikerült magyarázatot találnia a tudománynak, ugyanis a cicák nem a legkezesebb tesztalanyok.

Furcsa szokásaik vannak, de ezektől lesznek szupercukik.Fotó / Shutterstock

Miért kaparják el a piszkuk?

A házimacska egyik leghasznosabb szokása, hogy a dolgát az alomban végzi, amit utána takarosan el is kapar. Ez a gazdiknak azért jó, mert nincs szem előtt és kevésbé terjed a szaga, az állatoknak azonban ennél többet jelent.

Viselkedésbiológusok szerint ez egyrészt a behódolás jele, másrészt ősi túlélőösztönök jele, hogy elfedje a szagát. Hogy pontosan mi zajlik le ilyenkor a macskák fejében, arról bővebben itt olvashatsz.

Miért imádják a dobozokat?Fotó / Shutterstock

Miért imádják a dobozokat?

Most jöjjön a cicák egyik legmókásabb szokása, hogy amikor csak tehetik belebújnak mindenbe, ami dobozra hajaz. Nem, ők nem tudják, hogy ez milyen szórakoztató. Nem is a vicces képek miatt csinálják, ennél több és érdekesebb okuk van beszorítani magukat szűk helyekre.

Jó játék nekik: ugyanis lesből támadó ragadozók, a dobozok remek búvóhelyek, és kitűnő kiegészítői a játszóterüknek. Ezen kívül biztonságban is érzik magukat a zárt terekben, és jót tesz a kis lelküknek, ha behúzódhatnak, éppen ezért érdemes ilyen helyeket biztosítani a kis kedvenceidnek! Akármilyen kellemes egy házimacska élete, jöhetnek vélt vagy valós stresszhelyzetek, amiket jobban tudnak feldolgozni, ha elvonulhatnak.