Hány színt látsz? Ez az optikai illúzió tartja lázban az internetet

Sokakat bizonytalanított el nemrég az az interneten keringő kép, melyen keresztül rájöhettünk, nem is annyira biztos, hogy mindig hihetünk a szemünknek.

Bizonyos időközönként felbukkannak és villámgyorsan terjednek olyan képek vagy akár hangfelvételek, amiket mindenki máshogy érzékel. Egyesek más színeket látnak, mint mások, valaki azt hallja „yanni", valaki azt, hogy „laurel". A saját véleményét persze mindenki a végsőkig védi minden egyes alkalommal.

Most egy színárnyalatokat ábrázoló kép jelent meg a Twitteren, és hamarosan kiderült, hogy nem mindenki lát ugyanannyi színt. Voltak, akik tizenegyet láttak, mások tizennégyet vagy akár tizenhetet, de olyan is volt, aki csak hármat.

A látszat néha csal

Természetesen erre is van magyarázat, mégpedig a Mach-sávok nevű illúzió. Olyan pontokon, ahol két szín találkozik, további színeket vélünk látni, olyanokat, amelyek valójában ott sincsenek. A válasz azonban még így sem teljesen egyértelmű, mivel azt, hogy hány színt látunk, befolyásolják környezetünk fényviszonyai, készülékünk típusa, a szemünk receptorai és még a nemünk is.

Bár általánosságban minden ember ugyanazt az elektromágneses skálát látja, mégis akadhatnak egyéni különbségek. Legtöbbünknek a szemében három olyan receptor van, aminek a segítségével a színeket érzékeljük. Azoknak, akik színvakok, ebből csak kettő van, ám (leginkább nőknél) az is előfordulhat, hogy valaki néggyel rendelkezik.

Emellett még az is eltérhet, hogy ezek az egyes receptorok milyen arányban fordulnak elő a szemünkben. Ilyen nagymértékű variáció mellett nem csoda, ha egyesek több színt látnak, mint mások....