Zseni a kutyád? Nagyon könnyen kiderítheted!

Sokan hiszik, hogy az ő kutyájuk a legokosabb eb a világon, páran azonban azt beismerik, hogy nem az ő kedvencünk a legélesebb kés a fiókban – nincs ebben semmi szégyellnivaló. Egy kutatásnak hála pontosan meg tudjuk állapítani, mennyi sütnivalója van négylábú társainknak.

Legtöbben pontosan tudjuk, nap mint nap látjuk kedvencünkön, hogy mit ért, mit nem ért, és mikor tudja pontosan, hogy amit csinál, azt nem lenne szabad, ám ennek ellenére is azt választja. Kanapé mögött rejtőzködő kutya egy cipő szétrágása után, izgalom, amikor a gazda vacsora- vagy sétaidőben megjelenik.

Mind ismerős jelenet lehet, ha van kutyád. Ha mégis vannak kétségeid, hogy pontosan mi is van a fejében, csak követned kell a kutatók lépéseit.

Vajon zseni a kutyád?Fotó / 123RF

A tudósok sokáig azt gondolták, hogy egyedül az ember képes négy említés alatt megtanulni egy új kifejezést, de egy, a Nature-ben megjelent tanulmány szerint ez valójában a kutyáknak is megy – derül ki az Origo cikkéből. Persze nem meglepő, hogy nem minden eb tudja ezt produkálni.

Ahhoz, hogy kideríthesd, a szellemi elit tagja-e szőrös barátod, a következőket kell megfigyelned!  

Fel tudja-e ismerni a játékait?

A kísérletben résztvevő kutyák nemcsak saját játékaikat ismerték fel, hanem ha újat kaptak, annak is megtanulták a nevét négy elmondás után, ki tudták választani a két új közül a megfelelőt.

Nagyon motivált?

A kutatók azt figyelték meg, hogy a kutyák gyakrabban választották az új játékokat, érdeklődtek és ezzel azt is jelezték, hogy hamar megtanulták a nevét is. A kísérletben szereplő kutyák mellett kontrollként önkéntes kutyákkal is elvégezték a gyakorlatot, akik nem szerepeltek ugyanolyan jól.

Számít a fajta

Minden kutyát meg lehet tanítani pár feladat elvégzésére, tárgyak nevének elsajátítására, ám a konkrét eredmények terén azért van szerepe annak, hogy milyen fajtájú kutyáról beszélünk. Erről már írt az UniLife korábban.

Rico, a zseniForrás: --

Egy Rico nevű border collie 2004-ben azzal lett híres, hogy több száz tárgy nevét ismeri, 2011-ben pedig egy másik egyed azzal, hogy több mint ezer tárgyat ismert fel. A vadászkutyákat – mint például az agarakat – azonban nehezebb ilyen feladatokra rávenni.

Kattints ide, ha szeretnél még olvasni a kutatás eredményeiről!