Sosem találod ki, melyik a világ legnagyobb élőlénye

Ha a világ legnagyobb élőlényeire gondolunk, először általában olyan állatok jutnak eszünkbe, mint a kék bálna, zsiráf, elefánt, esetleg óceánok mélyén élő félelmetes fenevadak. Nem is gondolnád, valójában mi a világ legnagyobb, eddig ismert élőlénye!

A világ legnagyobb élőlénye nem más, mint a kelet-oregoni Malheur Nemzeti Erdőben élő mézgomba (latin nevén Armillaria ostoyae). Fonalai nem kevesebb mint tíz négyzetkilométernyi területet hálóznak be.

Ez a gombafajta az erdős területeket kedveli, élő vagy elhalt fákon találhatóak, gombafonalaik pedig főleg a fák gyökereiből nyerik az elengedhetetlen tápanyagokat, tehát élősködő gombafajtáról van szó.

Gondoltad volna, hogy az erdőben élő mézgomba a világ legnagyobb élőlénye?Fotó / Shutterstock

Kiterjedésüket először 1998-ban fedezték fel, amikor sokaknak feltűnt, hogy a fák valamilyen rejtélyes kórnak köszönhetően pusztulnak el. 112 fa gyökeréből vettek mintát, amiből kiderült, hogy négy kivételével mind az Armillaria ostoyae nevű gomba elterjedése fertőzte meg. Továbbá megállapították, hogy egymástól távol eső fákat is ugyanaz a genetikailag azonos gomba fertőzte meg. Ez azt jelenti, hogy a fertőzésért egy és ugyanaz a gomba, egy szuperorganizmus volt felelős.

Ez azt jelenti, hogy a Föld jelenleg legnagyobb kiterjedésű ismert élőlényét ennek a gombának egy telepe alkotja. A következő sokkoló információ a kutatók számára az volt, hogy feltehetően a telep 2400 éves, ami azt jelenti, már a hellenizmus korában is élt. Ne feledjük el: Jézus születése előtti időszakról van szó.

Elképesztő, milyen különleges élőlények élnek bolygónkon, ezért is fontos, hogy megvédjük ezeket a fajokat még akkor is, ha éppenséggel egy parazita gombatelepről van szó.

A teljes cikket az Origo oldalán olvashatod.