Tudod-e melyik a Föld második legbüdösebb állata? 4+1 állati leg, amitől ledobod az arcod

A Föld állatvilága minden alkalommal képes bennünket elvarázsolni. Furcsa, de izgalmas érzés rádöbbenni, hogy mennyi az embernél erősebb, nagyobb, hosszabb, veszélyesebb vagy akár régebbi faj él ma is velünk együtt a bolygón. Összeállításunkban olyan állatokról olvashatsz, amelyek jó esélyekkel indulnak valamelyik említett kategória első helyezéséért.

A leggyorsabb

Ha szupergyors állatokra gondolunk, elsőként bizonyára a gepárd jut eszünkbe. Azonban az izmos nagymacska szinte versenybe sem szállhat a vándorsólyom mellett.

A vándor sólyom az F1-ben sem lenne esélytelen.Fotó / Robin Siu Lee

A tollas ragadozó vadászat közben, mikor zuhanórepüléssel közelíti meg áldozatát, akár a 320 km/h-s sebességet is elérheti. Amikor vízszintesen repül, kicsit lassabb, de még így is képes 90 km/h-val haladni.

A leghosszabb életű

Akármilyen hihetetlen, a leghosszabb életű állat a bolygón egy medúza, mely az igen beszédes halhatatlan medúza nevet viseli. Ettől az állattól igazán elleshetnénk a titkát: ha valamilyen kellemetlen behatás éri, egészen egyszerűen visszafiatalodik, és így biológiai szempontból akár örökéletű is lehetne.

A halhatatlan medúza igencsak beszédes név.

Sajnos azonban a ragadozók esetleges támadásait ő sem tudja kivédeni, így az elméletben végtelen hosszúságú élet sokszor igencsak lerövidül.

A (második) legbüdösebb

Az első helyezést ebben a kategóriában szinte kiszámítható módon a bűzösborz szerezte meg, de a második helyezett sem kevésbé érdekes versenyző. A kedves nevű pöfögő futrinka a legkevésbé sem reagál kedvesen, ha veszélyben érzi magát.

A pöfögő futrinka a borzzal vetekedik.Forrás: --

Potrohában kétféle kémiai anyag termelődik (hidrogén-peroxid és hidrokinon), melyeket néhány enzimmel elvegyítve spriccel a potenciális veszélyforrásra. A kész váladék a kémiai reakciók hatására 100 °C körüli hőmérsékletre melegszik, és az illata sem éppen rózsás. Kisebb élőlényekre akár halálos is lehet.

A leglustább

Az állatvilág legkevésbé aktív tagja minden kétséget kizáróan a koala. Átlagosan 2-6 órát tölt ébren, és ebben az időintervallumban sem jellemző rá a kifejezett élénkség. Ennek oka az étrendjében keresendő: az eukaliptusz nagyon magas rosttartalommal bír, valamint méreganyagok is találhatók benne, melyeknek a megemésztése sok energiát vesz igénybe.

Szívesen tartanánk egyszer koalanapot.Forrás: --

A leghosszabb

Ahogyan az az Origo cikkéből is kiderül, a világ leghosszabbra megnőni képes élőlénye egy féreg: az óriás zsinórféreg. Ez a legkevésbé sem gusztusos kinézetű állat akár 55 méteres hosszúságúra is megnőhet, és tengeri ragadozóként tengeti életét. Még szerencse, mert nem szívesen találkoznánk vele az utcán. Vagy úgy nagyjából bárhol.