A papírzsepit a világháborúnak köszönhetjük - Érdekességek dolgokról, amikről azt hitted, unalmasak

Világunkban folyamatosan dolgok között mozgunk: használati tárgyak, ruhadarabok, ételek, épületek, állatok, növények... Ezek annyira a mindennapi életünk részét képezik, hogy talán eszünkbe sem jut kérdéseket megfogalmazni eredetükről, miértjükről.

De tényleg, elgondolkodtál valaha azon, miért néz ki úgy a banán, ahogy? Vagy hogy mi vezetett a papírzsebkendő feltalálásához? Olvass tovább, és megtudod!

A macska rúgja meg!

Ezt a kedves, eufemisztikus káromkodást talán te is hallottad nagyszüleidtől. Jelentése a mi szempontunkból irreleváns, ami most lényeges, az a macska lába.

Tudtad, hogy az uralkodói attitűddel megáldott házikedvencek hátsó lábán csupán négy ujjpárna található, míg az elsőn öt? A tudósok szerint ez a gyorsabb futásban van segítségükre.

érdekességFotó / Shutterstock

A papírzsebkendőt a háborúnak köszönhetjük

Mindenki zsebében vagy táskájában lapul legalább egy tízes csomag, és igen sokféleképpen használjuk mindennapi életünk során. Kevesen tudják viszont, hogy a papírzsepi prototípusát az első világháborúban használatos gázálarcokba tervezték, ugyanis a szűrőként használt pamutból hiány volt.

A háború vége után pedig a gyártó úgy gondolta, fejleszt még egy keveset a terméken: az anyagot finomabbá, kellemesebb érintésűvé tették, és lakossági felhasználásra kezdték el árusítani.

A papírzsebkendőt a háborúnak köszönhetjükFotó / AFP

A termés neve: nemi szerv

Az egzotikus, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő avokádó egy olyan testrészről kapta nevét, amelyre nem is számítanánk. A közép-amerikai őslakosok nyelvében az ahuacatl szót használták a gyümölcsön kívül a férfiak heréjére is.

A szó (némi alakváltozás után) innen került át az angolba, s ennek közvetítésével honosodott meg más nyelvekben is. Az eredeti angol elnevezés 'aligátorkörte' volt.

Újabb gyümölcsöző tény

A banáncserje virágfürtjei súlyuk miatt lefelé lógnak az ágakról, s ennek következtében a belőlük kifejlődő bébibanánok is a föld irányába mutatnak, legalábbis kezdetben. Idővel azonban, mivel fénykedvelő növényekről van szó, a termések a napfény felé kezdenek növekedni, és így nyerik el jól ismert, görbe formájukat.

érdekességFotó / 123rf