A világ egyik legidegesítőbb jelensége - így szabadulj meg a dallamtapadástól

"Ladies and gentlemen, this is mambo number five!" Nagy tétben mernénk fogadni arra, hogy a mondatot olvasva benned is megszólalt az említett dal. Reméljük, azért nem ezt fogod dudorászni a nap hátralevő részében, de ha mégis, mutatjuk, mit tehetsz ellene!

Dallamtapadásnak nevezik azt a jelenséget, amikor egy dal vagy zenemű egy részletét semmi áron nem tudjuk kiverni a fejünkből, mintha beakadt volna a lemezjátszó tűje az agyunkban: újra és újra elismétlődik az ominózus sor. Lou Bega címben megidézett klasszikusa, a Mambo No. 5 egyébként szinte mindenkinek okozott már ilyen élményt, nem véletlen, hogy mémek is születtek róla.

Fotó / Pics.me

De mit tehetsz, ha az az átkozott félsor befészkelte magát az agyad legmélyebb bugyraiba, és nem tudsz tőle megszabadulni?

Hallgasd meg!

Ez leginkább akkor célravezető, ha folyton ugyanazon a ponton nem tud folytatódni a fejedben a szöveg vagy a dallam, ugyanis végighallgatva a dalt talán túl tudsz lendülni ezen a kritikus ponton, és ahogy jött, úgy el is száll a dallamtapadás.

Ellenzene

Egy másik zenehallgatós lehetőség, ha "ellenzenét" indítasz. Próbálj olyan zeneszámot keresni, ami radikálisan különbözik a fejedben szólótól. Előny, ha kicsit összetettebb, nem könnyen megjegyezhető.

Lou Bega

Foglald le az agyad!

Az utolsó tippünk talán a legradikálisabb: kösd le a agyad. Leggyakrabban akkor tapadnak meg a fülünkben dallamok, amikor az agyunk félgőzzel üzemel: mosogatunk, zuhanyzunk vagy egyéb monoton tevékenységet végzünk.

Ha valami olyan tevékenységre váltasz, amely odafigyelést igényel, a zavaró dallamoktól is megszabadulhatsz. A szúdoku tipikusan ilyen.  

A leggyakrabban megtapadó zenék listájáért kattints a Life.hu cikkére!