Miért leszünk szerelmesek? Öt tudományos tény a vonzalomról

„A szerelem vak" – tartja a mondás. De hogy lehet az, hogy amíg egyes emberek nem keltik fel az érdeklődésünket, addig mások látványától pillangók repkednek a hasunkban? A tudománynak van erre néhány magyarázata.

Voltál már szerelmes? Ha igen a válasz, biztosan ismerősek lesznek a következő pontok, de a miértjükről valószínűleg keveset tudsz. Itt az ideje más szemszögből nézni a dolgot!

A szimmetria vonzóbbá tesz

A szemünket vonzza a szimmetria. A legtöbb ember imádja a szabályos, szimmetrikus alakzatokat, éppen ezért érzünk nagyobb vonzalmat a szimmetrikus és arányos emberek iránt. A dolognak van biológiai oka is: az arányos emberek testében alacsonyabb az oxidatív stressz szintje, ezért egészségesebbek.

Az illat hatalma

Testünk illatanyagokat, úgynevezett feromonokat bocsát ki, amelyek nagyban közrejátszanak a párválasztásunk során. A feromonokat agyunk nem tudatosítja, mégis nagy jelentőségük van. Illatuk nagyban meghatározza, hogy kölcsönös vonzalom alakuljon ki két ember között. Ha nem tetszik a testének illata, agyunk nem fogja a másikat olyan vonzónak találni.

A szerelem valójában egy, az agyban lejátszódó kémiai reakció, amelyet a fentebb leírt pontok nagyban befolyásolnak.Fotó / 123RF

Arcforma és egyéb jellegek

A nők számára kifejezetten vonzó tulajdonság egy férfin a markáns állkapocs csont. Azok a nők pedig, akiknek nagy a szeme vagy szélesebb a csípője, vonzóbbnak számítanak a férfiak szemében. Ezek valójában férfi és női nemi jellegek, amelyek iránt ösztönös vonzódást érzünk.

Hang és dialektika

Hangmagasságunk a hormonokkal függ össze. A férfiak mély hangja magas, míg a női vékonyabb hangok alacsony tesztoszteronszintről árulkodnak. Azonban nem csak a hangmagasság befolyásolja a vonzalmunkat. Az agyunk vonzóbbnak ítél egy olyan embert, aki hasonló hangzással és dialektussal beszél. Ennek oka, hogy biológiailag előnyben részesítjük azokat, akik a mi közösségünkből származnak.

A szerelem kémiai reakció

2010-ben egy amerikai kutatás során felismerték, hogy a szerelemnek közvetlen hatása van az agyunkra. A tanulmány szerint a másodperc ötöde is elegendő ahhoz, hogy valakibe beleszeressünk. A szerelem valójában egy, az agyban lejátszódó kémiai reakció, amelyet a fentebb leírt pontok nagyban befolyásolnak.

Ha szeretnél még hasonló, érdekes tényeket olvasni a szerelemről, olvasd el az Diéta és fitnesz cikkét a témáról.