Nyolcfős falu?! Ezek a legkülönlegesebb települések hazánkban

Hazánk területe bár nem éri el a százezer négyzetkilométert, rengeteg érdekességet rejt magában. Nemcsak kultúránk, történelmi múltunk, az élővilág tartogat számunkra izgalmas, olykor meglepő tényeket, hanem a település-földrajzunk is.

A következőkben néhány olyan településről olvashattok, amelyek valamilyen kategóriában kivívták maguknak az első helyezést.

Legkisebb lélekszám

Nem vicceltünk a címben: a zalai Iborfián a 2019-es adatok szerint mindössze tizenketten laknak, a népsűrűség pedig három és fél fő négyzetkilométerenként. Ugyan az iborfiaiak létszámának duplája (legalábbis a 2015-ös adatok szerint) lakik ott, a Veszprém megyei Megyer sem túl nagy. Ennek ellenére minden évben otthont ad egy rockfesztiválnak, ami ezeket az adottságokat figyelembe véve elég menő dolog.

Leggazdagabb

Ebben a kategóriában évek óta a fővárosi agglomeráció részét képező Üröm viszi a prímet. A megtisztelő cím az egy főre jutó éves vásárlóerő alapján jutott a településnek, amely itt 10 650 euró/fő/év. Ez jelenlegi árfolyamon átszámítva közel négymillió forintot jelent évente, havonta pedig körülbelül 325 ezer forintot.

És igen, ebbe a számba a gyerekek is beleszámítanak.  

Legmagasabban és legalacsonyabban fekvő

Mátraszentimre 835 méter magasan helyezkedik el a tengerszint fölött, míg Tiszasziget mindössze 75,8 méterre emelkedik a tengerszint fölé.

Mátraszentimre

Leggörögebb

Beloianniszt eredetileg Görögfalvának hívták, és a múlt század közepén alapították a polgárháborúból hazánk területére menekülő görögök. Mind a település tervezése, mind a közösségi élet tekintetében hangsúlyos az alapítók eredete és kultúrája, gyakran szerveznek programokat, eseményeket, ahol ezek állnak a középpontban.

BeloianniszFotó / Mediaworks

Legközpontibb

Erre persze sokan rávágnánk Budapestet, és közigazgatási szempontból bizonyára igazunk is lenne, azonban most az ország területének középpontjáról van szó. A mókás nevű Pusztavacs 1968 óta hivatalosan is az ország közepe, s egyébként legrégebbi településeink közé tartozik.