Te tudtad, miért festünk húsvétkor tojást?

Gyerekkorunk óta a húsvét kihagyhatatlan kelléke a tojás, legyen akár csoki vagy díszített. De miért is kezdtük el őket festeni?

Több, mint egy hagyomány

Talán nem gondoltad volna, de a tojásdíszítés megelőzi a kereszténységet! Már az ókori egyiptomiak, görögök, perzsák is csinálták. Számunkra a tojásfestés a magyar népi hagyományokat, a falusi élet és a természet szeretetét jelképezi.

Általános iskolás technika órán már biztos találkoztatok ezekkel a módszerekkel, de egy kis ismétlés sosem árt!

Srácok, reméljük, nem hagytok senkit elhervadni! Lányok, ti pedig készítsétek elő a tojásokat!Forrás: 123RF

 

 - Hímes tojás: A legikonikusabb húsvéti tojás. Írókával (kis fémcső) és megolvasztott viasszal mintát rajzolunk a tojásra, és festékbe mártjuk. A viaszon nem fog megragadni a festék, így ha lekaparjuk máris láthatóvá válik alkotásunk.

- Berzselés: Ezt a régmúltú technikát már az oviban is tanultuk. A tojásokhoz kis leveleket kötünk, és a bekötözött tojásokat pár órára festékbe tesszük.

- Márvány tojás: Egyszerű, ámde annál látványosabb! Reszeljünk pasztellkrétát egy üveg forró vízbe. Mikor elkezd olvadni tegyük hozzá a kifújt tojásokat. Kanállal keverjük az üveget, míg mintázatokat nem látunk a tojáson. Figyeljünk oda, hogy mind keverésnél, mind kivételnél óvatosan járjunk el!

- Színátmenetes tojás: Állítsuk a tojás alját 15-20 percre festékbe. Az idő leteltével forgassuk kedvünk szerint, de már csak pár percig hagyjuk állni! Mire eljutsz a tetejére, elég egy perc is.

- Szalvétatechnika: Tisztítsuk meg a nyers tojást ecettel, majd hagyjuk száradni. Ragasztóval bekenjük és ráhelyezzük a kívánt színes képet, szalvétát. Újabb réteg ragasztót kenünk rá, elsimítjuk, és kész is vagyunk.

- Csipkés tojás: Csavarjuk a tojást régi csipkés abroszba, és mártsuk 15-20 percre a festékes üvegbe.

- Kőtojás: Ehhez még tojásra sincs szükség, csak pár kavicsra az utcáról. A műalkotásnak csak kreativitásunk és az üvegfesték szab határt.

- Patkolt tojás: A hagyomány szerint az számít igazi kovácsnak, aki egy tojást is meg tud patkolni. A mesteremberek könnyűfémből és ólomlemezekből készített díszeket rögzítenek a tojáshéjhoz. A mai napig rendkívül értékes ajándék.

Srácok, reméljük, nem hagytok senkit elhervadni! Lányok, ti pedig készítsétek elő a tojásokat!

Varajti Máté