A sziget, ahol hősies juhászkutyák vigyáznak apró pingvinekre

Amikor a szigeten élő rókák rákaptak a pingvinek ízére, a kolónia veszélybe került, de egy helyi farmer olyan jó ötlettel állt elő, hogy még film is készült róla.

Az apró, Ausztráliától délre található szigeten, Middle Islanden élnek a világ legkisebb pingvinjei, állva maximum a 20-40 centi magasságot érik el. Valamikor többszáz élt belőlük a szigeten, de ez még azelőtt volt, hogy a rókák rákaptak volna a pingvinhús ízére.

Egy farmer állt elő a jó ötlettel.Fotó / AFP

A helyzet annyira súlyossá vált, hogy a 800 egyedet számláló kolónia mindössze négyre csökkent Peter Abbott elmondása szerint, aki a Pingvin Megőrzési projektet vezeti a szigeten.

A rókák pusztán élvezetből vadászták le a pingvineket, mivel volt, hogy két nap alatt 360 elejtett madarat találtak.  

A szigeten emberek nem laknak, és a kontinenstől csak egy rövid tengeri szakasz választja el, ahol a vízmagasság általában 20 és 30 centi között van. A rókák így apály idején könnyen át tudnak szaladni, szinte száraz lábbal. A tenger áramlata idővel több homokot sodort erre a szakaszra, ezzel is tette lehetővé az egyszerű átkelést, a rókák populációja pedig egyre nőtt, amint egyértelmű lett, hogy könnyen elérhető táplálékforrás van a közelben.

 

A pingvinek majdnem eltűntek.Fotó / AFP

A pingvinek majdnem eltűntek, amíg egy farmer elő nem állt az ötlettel, hogy őrizze a pingvineket az ő egyik juhászkutyája. Mivel ezeket a kutyákat Ausztráliában legtöbbször csirkék, juhok vagy kecskék őrzésére használják, a siker egyértelmű volt, a rókák látogatásai azonnal megritkultak. Azelőtt a sziget tele volt rókalábnyomokkal, de ha a rókák megérzik, hogy kutya van a közelben, inkább máshova mennek.

Mióta 15 éve az első kutya beköltözött a szigetre, egy pingvin sem esett a rókák áldozatául.  

Ma már a hatodik és hetedik kutya őrzi a kis szárnyasokat, akiknek a neve Eudy és Tula, az eudyptula szó nyomán, ami latinul pingvint jelent. A kutyák általában a pingvinek párzási időszakában különösen aktívak, októbertől márciusig vannak a szigeten, ám szaguk akkor is elég, hogy elriassza a rókákat, amikor nincsenek ott.

A kutyák általában a pingvinek párzási időszakában különösen aktívak.Fotó / AFP

A projektről készült film címe, az első pingvinőrző kutya neve, Oddball - magyarul Pingvinmentő őrjárat. Nem csoda, hogy nagy sikert aratott, hiszen minden van benne, ami kell: jó cél és aranyos állatok.