Öt szabály, amit minden macskagazdinak ismernie kell

A macskák önálló állatok, azonban a táplálkozásukra a gazdiknak kell odafigyelniük. Fontos, hogy tudj az alábbi szabályokról, hisz akár a macskád életébe is kerülhet, ha nem tartod be őket.

Sokszor hallani olyan történeteket, hogy a gazdi tudatlansága miatt kárt okoz kiskedvencében, esetleg nem megfelelő körülményeket biztosít számára. Ne te legyél az, akiről ezek a sztorik szólnak! Olvasd el az alábbi szabályokat, amikről fontos tudnod, ha van cica a családban!

Kiscicák etetése

A kisbabáknak sem adunk először rántott húst, ez a szabály a macskákra is vonatkozik. Nem mindegy, mivel és hányszor eteted a pár hónapos cicákat. A legkisebbeket ötször kis adagokban kell táplálni, amíg el nem érik a három hónapos kort.

Utána elég háromszor, majd a fél évesnél idősebb állatoknak már elég a napi két étkezés.

Víz, száraz táp

Folyamatosan biztosíts a macskádnak friss vizet, nyári hónapokban pedig akár több tálat is helyezz el a lakás különböző részein. Emellett a száraz tápról se feledkezz meg, napközben érdemes egy kevés élelmet kitenni a kiskedvencednek, hisz lehet, megéhezik a napi két adag mellett is.

Csontot ne!

Bármennyire hangzik jól, sose adj a macskádnak maradék csontokat.  

Könnyen megfulladhatnak tőle, hisz a rágáskor keletkezett szilánkok fennakadhatnak a cica torkán.

Csontot ne!Fotó / 123RF

Hanyagold a nyers sertéshúst!

Tévhit, hogy a macskák nem ehetnek bolti nyers húst, ám arra mindenképp ügyelj, hogy a hús, amit a macskádnak adsz, ne sertéshús legyen, ugyanis az Aujeszky-betegség, azaz az álveszettség vírusát tartalmazhatja, ami súlyos lehet négylábú kedvenced számára.

Miért eszik a macska füvet?

Köztudott, hogy a macskák húsevő állatok, ám fontos észben tartanod, hogy a hús mellett szükségük van másféle tápanyagokra is, hisz hiányuk csontdeformációt okozhat.

Nyugodtan adhatsz macskádnak macskamentát, tyúkhúrt, kakukkfüvet, zsályát, vagy akár füvet is. Maximum nem eszi meg, de baja nem lesz tőlük.  

Azonban a szobanövényekkel vigyázz, hisz sok esetben mérgezőek lehetnek.