Tényleg igaz?! Bőrápolási tévhitek, melyekről ideje lerántani a leplet

Egyre többen szenvednek különböző bőrbetegségektől. A pattanásokat például sokan a zsíros bőrtípussal és a nem megfelelő tisztítással párosítják. Ez azonban nem minden esetben van így, és sajnos nem ez az egyetlen tévhit, ami a bőrápolással kapcsolatban terjed a neten.

Ne higgy el mindent, amit a neten olvasol vagy látsz! Több esetben találkozhatsz olyan félinformációkkal a bőrápolással kapcsolatban, amelyek többet ártanak, mint használnak. Gondolj csak a kozmetikai termékeket bemutató videókra, amiket filterek segítségével, tökéletes fényviszonyok között mutatnak meg a különböző influencerek, sztárok. Ez nem tükrözi a valóságot, ahogy bizonyos ételek, tápanyagok sem feltétlen ápolják vagy károsítják bőrödet.

Vesszenek a zsíros ételek!

Jó, de melyikek? Nem mindegy, hogy a gulyást vagy avokádót és olajos magvakat tömöd magadba. Az utóbbiak tele vannak vitaminnal, antioxidánsokkal, melyek védenek a bőr kiszáradásától, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Természetesen nem szabad egyiket sem túlzásba vinni, ám nem érdemes elzárkózni az összes magasabb zsírtartalmú ételtől.

Tejtermékek, és a piros pattanások

A tej nem feltétlen a pattanások okozója, ám egyes kutatások szerint befolyásolni tudja a tesztoszteronszintet, mely hatással van a faggyúmirigyek működésére, ami által akár pattanások kialakulásához is vezethet. Ez azonban nem az egyetlen okozója a pattanások keletkezésének, érdemes több dologra is figyelni.

Csak semmi kávé!

A fekete tea és a kávé tele vannak antioxidánsokkal, melyek jó hatással vannak a bőrödre. Az azonban nem mindegy, mennyit fogyasztasz belőlük, hisz ha nem pótolod a vizet, szárítani tudják a bőrödet.

A bőrápoló rutin kialakítása azonban nem csak a táplálkozástól függ. Mikre kell még figyelned? 

Bizonyos ételek, tápanyagok nem feltétlen ápolják vagy károsítják bőrödet.Fotó / 123RF

Bőrtípus

Nem mindegy, milyen a bőrtípusod! Rengeteg fajta létezik: alapvetően a száraz, normál és a zsíros bőrt különböztetik meg, ám léteznek ezek kombinált formái is. Olyan termékeket használj, melyek az egyes típusoknak megfelelő.

Bőrbetegségek

Mindenképp látogass el bőrgyógyászhoz legalább évente, hisz a problémamentesnek tűnő bőr sem minden esetben egészséges. Khmmm... Khmmm.. Anyajegyek...

Fotó / 123RF

Allergiák, kivizsgálások

Az ételallergiák lehetőségéről se feledkezz meg. Lehet, hogy az évek óta problémás bőrödön egy allergológus fog segíteni.

A cikk folytatásáért látogass el a Diéta és Fitnesz oldalára.