Életed egyharmadát ezzel töltöd, mégsem tudtad róla ezeket a tényeket!

A macskák egyébként kétszer ennyi időt töltenek ezzel a tevékenységgel, amiért meglehetősen irigykedünk, ahogyan óvodáskori önmagunkra is, akinek kötelezően előírták, hogy délutánonként ezzel foglalatoskodjék... Nem becsültük meg eléggé azt az időszakot! De miről is van szó?

Természetesen az alvásról! Az alábbiakban néhány érdekes tényt olvashatsz erről a mindennapos tevékenységről, ami az egyik legalapvetőbb emberi szükséglet. Szép álmokat!

Hiánya halálos

Bár bizonyára te is eleget hallottad a szüleidtől, hogy feküdj le időben, jó, ha tudod, ezt nem csak az anyai vagy atyai túlaggódásra lehet alapozni. Az alvás nélkül töltött idő rekordja 11 nap, ezt a rekordot 1964-ben állította fel egy diák, azonban a kísérlet végére már nagyon rossz fizikai állapotban volt a kimerültségtől.

Többen bele is haltak az alváshiányba. Külön érdekes, hogy az ember az egyetlen emlős, amely szándékosan képes kitolni az elalvás időpontját, még ha álmosnak is érzi magát.

Édes álmok

Azt gondolnád, hogy akik valamely érzékük fogyatékosságával születnek, hiányt szenvednek álmokban, ez azonban korántsincs így.

 

A vakok gyakran álmodnak illatokkal, ízekkel, különböző hanghatásokkal, míg a siketek esetében gyakori, hogy álmukban is használják a jelnyelvet.      

Az álmaink felét egyébként nagyjából az ébredés utáni öt percben elfelejtjük, ami rémálmoknál talán jobb is. Ez utóbbiakat meglepő módon egyébként nem a félelem, sokkal inkább a szomorúság, bűntudat és a zavarodottság érzése okozza.

A testhelyzet

A Ripost cikkéből az is kiderül, hogy alvásspecialisták találtak összefüggést az alvás közben felvett testhelyzet és a személyiség között. Eszerint magzatpózban többnyire a szégyellős, befelé forduló, bizonytalan személyiségek alszanak, többségében nők töltik ebben a helyzetben az éjszakát.

A legtöbben az oldalukon fekszenek, ők a kutatás szerint kedves és nyitott személyiségek, ugyanakkor makacsok is tudnak lenni. Hason főleg férfiak alszanak: a hason alvó személyiség nagyon szociális, könnyen megtalálja a hangot másokkal, ám nem bírja a kritikát. És hogy azokkal mi van, akik hanyatt fekve alszanak? Nos, ez úgy tűnik, egy következő kutatás témája lesz...