Súlyos kérdés, avagy mikor kezdheted a gyúrást?!

A mozgás – amennyire a lehetőségek engedik – mindenki napi rutinjának része kellene, hogy legyen. Ma már az interneten és a közösségi médiában is rengetegen ösztönöznek bennünket testünk formázására, hozzá nem értőként azonban nehéz kiszűrni, mikortól és mit érdemes csinálnunk.

A súlyzózás, konditermi edzés mondhatni virágkorát éli (pontosabban élné, ha nem lennének zárva az edzőtermek), milliónyi edzést, tippet, trükköt lehet találni a világhálón, amitől az a bizonyos Schwarzengger-test sem tűnik annyira elérhetetlennek. Fontos azonban pár dolgot tisztázni, mielőtt az ember teljes váll-, kar-, hát- és mellszélességgel belevetné magát a testépítésbe!

Például, hogy elég idős-e hozzá, ugyanis szakértők szerint a súlyzózás 14-16 éves kor alatt nem a legjobb döntés, hiszen a növekvő csontoknak nem feltétlen tesznek jót a nehéz súlyok, emellett a korai tinikorban még a forma elsajátítása is nehezebb.

Ha túl vagy ezen az életkoron, se ess neki a legnehezebb súlyoknak! Helyette a helyes forma és technika elsajátítására törekedj, hiszen ezek nélkül nemcsak nem lesz hatásos az edzés, de még sérülést is szerezhetsz magadnak.

Fontos pár dolgot tisztázni, mielőtt az ember teljes váll-, kar-, hát- és mellszélességgel belevetné magát a testépítésbe!Fotó / 123RF

Mit csinálj helyette?

Ha nem érzed magad késznek a súlyzós edzésekhez, vagy éppen ki nem állhatod a súlyemelgetést, akkor se add fel: a sport enélkül is számos előnnyel jár életkortól függetlenül, például formában tart, jó a mentális egészségednek, pozitív hatással van a szív és a tüdő működésére. Íme néhány példa a „covid-kompatibilis" mozgásformákra.

Gyaloglás/futás

Mindössze egy pár sportcipőre és egy útszakaszra van szükséged. Ez a kardió-jellegű mozgás tutira segít a kikapcsolódásban, és színt visz a bezártság okozta monotonitásba.

Jóga

A jógához általában egy nyugis helyen kívül semmi nem szükséges, a YouTube-on pedig annyi videó van a méltatatlanul alábecsült mozgásformáról, mint csillag az égen.

HIIT

Ami a "high intensity interval training"-et, azaz egy igazán izzasztó, intenzív, intervallumos edzést illeti: ezt is végezheted úgy, hogy saját magadon kívül semmire nem lesz szükséged. Ha nem hiszed, próbáld ki, és meglátod, mennyire ki lehet merülni mindenfajta súly nélkül is.

Ha pedig több tipp is érdekel a fittséghez vezető úton, akkor csekkold a Csupasport.hu oldalát!