Locsolkodás a köbön, de honnan ered?

Zöld erdőben jártam, mikor még nem volt pandémia. Mindig is utáltad, mert nem érted, mire ez a felhajtás? Apró gondolatok arra az esetre, ha nem tudod, mire használható még a szódásüveg.

Arról már korábbi cikkünkben szó esett, hogy mit is ünneplünk húsvétkor, illetve arról is, hogy a húsvétot megelőző bűnbánati időszak a nagyböjt, amire nem árt, ha egy kicsit lélekben is rákészülsz.

Mi a helyzet a Húsvéthétfővel?

A Húsvéthétfőnek csupán a legismertebb klasszikus magyar népszokás, a locsolkodás miatt van jelentősége. Egykor vidéken az ünneplőbe öltözött lányokat ezen a napon vályúhoz vitték és egy vödör vízzel leöntötték, amiért a fiúk cserébe festett piros tojást vagy hímes tojást kaptak.

A lányok ünneplőbe öltöztek, a fiúk pedig vödörrel locsoltak.Forrás: MTI

 

Mit tegyek, ha a hátam közepére kívánom az egészet?

Nincs itt semmi kérdés. "Megszoksz, vagy megszöksz", szoktuk mondani. Egy ideig a lányok otthon várják a locsoló tömeget, aztán kissé idősebb fejjel menekülőre fogják. Felnőtt fejjel pedig rá fognak jönni, hogy ez bizony felesleges volt.

Mire jó ez nekem?

Tinédzserkorban az ember érzékeli, hogy rengeteg eddig megszokott dolog őrülten idegesíti: a családja, a megszokott rutinok, minden. Ne izgulj, ez idővel javulni fog. Nem kell mindent azonnal megreformálnod.

Helló Lányok!

Ne már, hogy egy kis zacskónyi csokitojás nem fér el az óriás táskánkban! Ha nem locsol meg senki, akkor sem derül ki, hogy felkészültek voltunk, legrosszabb esetben megesszük, amit elajándékoztunk volna.

A lányok örülnek a locsolkodóknak, csak leplezik.Forrás: Mediaworks

Legények, ébresztő!

A lányok örülnek a locsolkodóknak, csak leplezik. Egy kis kölni igazán nem foglal sok helyet. Innen nyilván már csak a neheze van hátra, nem tudjuk, hogy a csajok hogyan reagálnak majd. Jöhetnek hát a locsolóversikék, vagy akár modernkori mémek, teljesen mindegy. A hajmosás várhat holnapig.

Csak a szokásos járványhelyzet

Na persze, idén minden más, de ezt már megszoktuk. Legalább az otthoni hölgytagokat locsoljuk meg, most úgyis csak annyi a feladat, hogy #maradjotthon. Ezúttal nem tudnak elmenekülni sem a vélt, sem a valós locsolótömeg elől. Nyugodtan lehet hajnalban kelni, erre idén van a legjobb lehetőséged. Csak figyelj, hogy a szódásszifonnal ne áztasd el a lakást.

A tradíció őrzése egy ideig kötelező, később nyűg, utána büszkeség.

Hajrá Lányok-Fiúk, ne hagyjuk elveszni!