Mit csinálsz rosszul? Ezért éhezel meg rögtön kaja után

Bizonyára te is ismered az érzést, amikor váratlanul beléd hasít a felismerés: MUSZÁJ enned valamit. És ez a valami, amit megkívánsz, mindenképp vagy nagyon édes, vagy nagyon sós, de mindenesetre nehezen akasztható rá az "egészséges" címke. Mi történik ilyenkor, és mit tehetsz ellene?

Az ok a vércukorszintedben keresendő, és abban, amit előzőleg ettél. Ha nemrég fogyasztottál el egy nagyobb adag pizzát, egy tábla csokit vagy egy jókora pohár bolti gyümölcslevet, akkor a hirtelen megemelkedett vércukorszinted most éppen zuhanórepülésbe kezd, emiatt érzed ezt a hirtelen és erős éhséget. Ha részletesebben érdekel ez a folyamat, ebben a cikkben olvashatsz róla.

A legfontosabb, hogy minél kevesebb olyan ételt és italt fogyassz, amely hirtelen emeli meg a vércukorszintedetFotó / Shutterstock

Hogyan ne csillapítsd az éhséged?

A legfontosabb, hogy minél kevesebb olyan ételt és italt fogyassz, amely hirtelen emeli meg a vércukorszintedet, azaz többségében úgynevezett gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaznak. Ilyenek például a pizza, a fehérlisztből készült ételek, a cukrok, csokik, és a legtöbb bolti üdítőital. Meglepőnek tűnhet, de nem ajánlottak a sokszor egészségesnek beállított, ám gyakran agyoncukrozott müzlik, gabonapelyhek sem.

Nem ajánlottak a sokszor egészségesnek beállított, ám gyakran agyoncukrozott müzlik, gabonapelyhek sem.Fotó / Shutterstock

De akkor mégis mit csinálj?

Bármilyen durvának is tűnik éppen a hirtelen éhség, ne aggódj, akkor sem történne semmi, ha egyáltalán nem próbálnád csillapítani azonnal. A tested elég jól hozzá tud idomulni a körülményekhez, így hosszú távon azzal teheted a legtöbbet, ha az étkezéseid szempontjából is egy napirendet követsz, és egyenlően osztod el a nap folyamán a bevitt ételmennyiséget, ugyanis így sokkal kiegyenlítettebb lesz a vércukorszinted.

Ha tényleg úgy érzed, nem bírod ki a következő étkezésedig, akkor sincs veszve semmi, csak ügyelj rá, mit fogyasztasz!

Vannak az ételeknek jolly jokerei! Bolti gyümölcslé helyett sok szempontból jobb választás az otthoni frissen facsart, esetleg friss gyümölcs joghurttal vagy túróval keverve, míg a pizza vagy a péksütemények iránti vágyakozásodat kielégítheted azzal, ha teljes kiőrlésű változatot fogyasztasz belőlük.

Remek nassolnivalók lehetnek a zöldségek is, ugyanis hamar eltelítenek. Sokszor pedig hajlamosak vagyunk az éhséget a szomjúsággal összekeverni, ezért érdemes arra is figyelned, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk!