Nem elégszer megénekelt hősök: online oktatás tanárként

Nem véletlenül készülnek külön videóválogatások a távoktatás érdekes vagy vicces pillanatairól, hiszen mind a technika ördöge, mind az emberi hibák lehetősége teremt olyan helyzeteket, amelyek az osztályteremben nem jöhetnének létre.

Mindannyian ismerjük, milyen tanulói oldalról megtapasztalni ezeket a szituációkat, cikkünkben azonban tanárok Twitteren megosztott emlékezetes sztorijairól számolunk be.

A jószívű diák

Egy amerikai tanár online konzultációt tartott, ahol egyetlen diák jelent meg. Megkérdezte tőle, hogy hány tanár online megbeszéléseire jelentkezik be általában, mire a tanuló így felelt:

Igyekszem mindegyiken ott lenni, mert úgy érzem, a tanárok különben magányosak.

A tanár a következőképp kommentálta: "Köszönöm, teljesen igazad van."

 Ellentmondások

"Szóval azt akarjátok nekem bemesélni, hogy képesek vagytok feltörni az iskolai wifit, hogy snapchatezzetek, videókat nézzetek és játsszatok egész nap, de nem tudjátok, hogyan kell belépni a Google Classroomba, hogy megcsináljatok egy 30 perces feladatot?" Van benne némi igazság...

Kíváncsiság és humor

Egy tanárnőt teljes komolysággal megkérdeztek a diákjai, hogy nem vezetné-e őket körbe a lakásában a kamerán keresztül. Őszintén reméljük, hogy nem betörők jelentkeztek be az órára...

 A másik véglet pedig, amikor valaki a legpozitívabb dolognak azt látja az online oktatásban, hogy így legalább nem hallja, ha a diákok nem nevetnek a poénjain. Igen, biztosan neked is van ilyen tanárod.

A tanulság

A tanári hivatás jelentős része abból áll, hogy különböző nagy felismerésekre ösztönözzék a diákokat, és ebben igen sikeres volt az a tanár, aki megkérdezte tanulóit, mi az a három dolog, amit az adott témakörben tanultak, de a témazáróban nem volt benne. Ezt a választ kapta:

  1. Terápiára van szükségem.
  2. Hogyan nem lehetek fáradt hajnali háromkor.
  3. Az e-learning nem az a "majd vasárnap éjjel megcsinálom" típusú dolog.