Te jól csinálod? Tények és tévhitek a fogmosásról

Biztos te is sokmindent hallottál már kiskorod óta arról, hogyan is kellene a fogaidra vigyázni. Most lerántjuk a leplet, és eláruljuk, mi a valóság és mi puszta mende-monda.

Van, aki azt állítja, elég naponta egyszer; de van, aki a kettő vagy több alkalomra esküszik. A modern világ hívei elektromos fogkefét használnak, a klasszikus értékek kedvelői hagyományosat. Aki biztosra megy, kiegészítőket is vásárol. De mi a helyes út az egészség felé? Öntsünk tiszta vizet a fogmosópohárba!

Legalább 3 percig mosd, naponta kétszer

Ha a szüleid vagy a tanárok mindig azt mondogatták, amikor a kezedbe adták a sulis tisztasági csomagot, hogy mosd tovább, mert legalább három percig kell sikálni, igazuk volt – a szakmai ajánlások is ezt mondják.

Fontos, hogy ezt az időt egyenlően oszd el a fogsorod részei között.

Az is igaz, hogy jobb nem közvetlenül savas ételek vagy italok (gyümölcsök vagy gyümölcslé) fogyasztása után fogat mosni, nehogy kárt tegyél a fogzománcban.

Használj elektromos fogkefét

Bár elképzelhető, hogy profi vagy, és tökéletesre fejlesztetted a hagyományos fogkefe használatát, az mégsem lehet soha olyan hatékony, mint egy jobb elektromos fogkefe.

A hagyományos mégsem lehet soha olyan hatékony, mint egy jobb elektromos fogkefe.Fotó / Shutterstock

Utóbbi ugyanis jobban hozzáfér a hátsó fogakhoz és a fogak mindhárom felületéhez. Ha nincs elektromos fogkeféd, akkor se ess kétségbe: a lényeg még mindig az alaposság és rendszeresség.

Fogselymezz naponta

A fogselyem és a fogzuhany is abban segítenek, hogy a fogak közötti, nehezen elérhető részekhez is hozzáférj, amit sajnos semmilyen fogkefe nem ér el.

Ha pedig a fogíny és a fog vagy a fogak közé ételmaradékok kerülnek, az gyorsan szuvasodáshoz vagy fogínygyulladáshoz vezet.

A szájvizet csak kiegészítésként használd

A szájvíz egyáltalán nem helyettesíti a fogmosást, megöli ugyan a baktériumokat, de a fogakra rakódott lepedéket nem távolítja el. Ahhoz, hogy a fogaid tényleg tiszták legyenek, muszáj őket rendesen megmosni, és a szájvizet csak extraként használni a kellemes leheletért.

A szájvizet csak kiegészítésként használd.Fotó / Shutterstock

Az étkezés is számít

Vannak ételek, amik különösen károsak és olyanok is, amelyek jót tesznek a fogaknak. Természetesen a káros kategóriába tartoznak az édességek, de a magas kakaótartalmú étcsokoládé kevésbé árt, mint a többi.

A cukros üdítőkben lévő citromsav és foszforsav is gyengíti a fogzománcot, ezért jelent veszélyt.  

A tejtermékek ezzel szemben jót tesznek, mivel fokozzák a nyálelválasztást, a bennük lévő kalcium és foszfor pedig ásványianyag forrás fogaidnak.

Ha még többet olvasnál a helyes fogmosásról, kattints ide!