Undorító: Ez történik a gyorséttermi hamburgerrel, ha évekig őrizgeted

Elképesztő dologra lett figyelmes egy amerikai család, amikor a 17 éve őrizgetett mekis szendvicset és krumplit kibontotta. Szerették volna megnézni, mi történik az étellel ennyi idő alatt, erre a látványra azonban nem számítottak.

Először a 2004-ben vásárolt ételek szaga csapta meg a családtagok orrát, majd váratlan dolog történt: a krumpli és a hamburger sem volt penészes, szinte ugyanúgy néztek ki, mintha frissen kapták volna őket. És milyen jó, hogy van a TikTok: mindezt végignézhetjük!

Hogyan lehetséges ez?

A romlás természetes folyamat, amely során mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok, gombák) lebontják a tápanyagokat, hogy azok visszakerülhessenek az élővilág körforgásába. Ebből következtethetünk arra, hogy ha egy hamburger közel 20 év alatt sem képes megpenészedni, akkor ott valami gond van.

A magyarázathoz érdemes megtekinteni a McDonald's ételek összetevőinek listáját.

Hagyományos zsemle összetevői

  • só, liszt, víz, kovász (víz és liszt)

A gyorséttermi zsemle összetevői

  • Búzaliszt (vitaminok (tiamin, folát, niacin, vas, riboflavin), enzimek), víz, cukor, repceolaj, szezámmag, burgonyakeményítő, búzaglutén, máz, jódozott só, élesztő, savanyított kovászos búzaliszt, Természetes aromák, Tartósítószer (282), Emulgeálószerek (471, 472e), Javító (Búzaliszt, Malátás búzaliszt, Antioxidáns (300), Enzimek).

Hagyományos sült krumpli összetevői

  • krumpli, olaj, só

McDonalds-os sült krumpli összetevői

  • Burgonya, repceolaj, ásványi só (450), dextróz, habzásgátló (1521).
  • VAGY burgonya, repceolaj (savtartalom-szabályozó (330)), dextróz-monohidrát (tartósítószer (220)), ásványi só (450), habzásgátló (nemionos polialkilén-glikol), tartósítószer (223). Szulfit nyomokat tartalmazhat.
Egy hamburger közel 20 év alatt sem képes megpenészedniFotó / Getty Images

Mesterséges tartósítás a köbön

A legtöbb gyorsétterem esetében mindennaposak a mesterséges tartósítási és ízesítési eljárások, amelyekhez adalékanyagok tömkelegét használják fel. Ezek meggátolják a mikrobák szaporodását. Ez nem nem is hangozna annyira rosszul mindaddig, amíg bele nem gondolunk, hogy ezek a tartósító szerek szervezetünkben ugyanezt a hatást váltják ki.

@savswhitehead

My mom has been saving fast food for 20 years to see how “real” it is #fastfood#fyp#foryoupage

♬ original sound - savswhitehead